NE VERUJEMO BANKAMA: Srbi štede milijarde u "slamaricama"!

- Građani u svojim kućama čuvaju između tri i četiri milijarde evra, ali je tačan iznos nemoguće izračunati - smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije

Kada bi se ravnomerno podelila sva ušteđevina koju pojedini građani čuvaju u slamaricama, svaki stanovnik naše Republike dobio bi po 416 evra! Prema procenama ekonomskih stručnjaka, u kućnim sefovima Srbi čuvaju najmanje tri milijarde evra, dok su u banke sklonili 8,2 milijarde evra. Svi oni novac štede isključivo za crne dane, a o investicijama gotovo da i ne razmišljaju.

- Građani u svojim kućama čuvaju između tri i četiri milijarde evra, ali je tačan iznos nemoguće izračunati - smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. On dodaje da se procene prave na osnovu devizinog priliva, opšteg standarda, prosečnih zarada, potrošnje. Zato je već godinama manje-više reč o istom iznosu.

A za ovoliki protok novca izvan zvaničnih institucija, prema njegovim rečima, zaslužna je istorija:

- Iza nas je težak period. Oduzeta nam je stara devizna štednja, imali smo fantomske institucije i banke, a na kraju nas je dokrajčila hiperinflacija. Zato ne bi trebalo da nas iznenađuje što i dalje postoji toliki strah i nepoverenje u banke i u investiranja i što građani radije čuvaju sopstveni novac u kućnim uslovima.

- U Srbiji je prosečna štednja 1.100 evra po stanovniku, a u Nemačkoj 40.000 evra - upozorava Dugalić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)