MRZIMO AMERIKU: Srbija na listi od 10 zemalja koje najviše mrze SAD! (FOTO)

Prema istraživanju koje je sproveo "Galup", ispred nas su Grčka, Jemen, Irak, Iran, Egipat, Liban, Alžir, Palestina i Pakistan

Srbija se ove godine našla na listi deset zemalja koje najviše mrze Ameriku, u društvu Irana, Iraka, Jemena, Egipta, Alžira... U istraživanju koje je sproveo "Galup", 57 odsto anketiranih građana Srbije ne odobrava američko liderstvo u svetu.

Negativan stav prema vodećoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država nije zabeležio nikakvo poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, otkriva najnoviji izveštaj “Američkog projekta o globalnom liderstvu”, koji su zajednički sproveli Centar “Meridijan internešnel” i “Galup”.

Čak 25 odsto anketiranih u 130 zemalja sveta negativno je ocenilo rad administracije američkog predsednika Obame.

Dok građani širom sveta imaju više pozitivan nego negativan stav prema američkom liderstvu, više od 60 anketiranih u čak u sedam zemalja negativno je ocenilo rad američke administracije. U Pakistanu taj broj dostiže gotovo 80 odsto. Na američkom sajtu 247wallst.com, na osnovu dobijenih podataka, sastavljena je lista deset zemalja koje najviše mrze Ameriku.

2. PALESTINA

Palestinci su dugo imali neprijateljske stavove prema Amerikancima zbog diplomatskog odnosa sa Izraelom. Krajem 2012. godine UN je usvojila rezoluciju kojom priznaje Palestinu. Sjedinjene Države glasale su protiv rezolucije, zajedno sa još osam drugih država, uključujući i Izrael. Nakon glasanja, članovi Kongresa pozvala su na zatvaranje američko sedište palestinske oslobodilačke organizacije u Vašingtonu.

1. PAKISTAN

Pakistansko neodobravanje američke politike poraslo je na 79 odsto. Za ovolike antipatije je jednim delom kriv i antiislamski film koji je snimljen u SAD, ali i ubistvo Osame bin Ladena, kao i činjenica da su Amerikanci organizovali njegovo ubistvo na njihovoj teritoriji.

(Telegraf.rs)