JAPAN: Na severnokorejskom brodu otkrivene nuklearne centrifuge!

- Pet šipki pronađeno je na brodu koji je plovio pod zastavom Singapura kada je pristao u luku u Tokiju prošlog avgusta, a nakon šestomesečnih testova utvrđeno je da je reč o leguri aluminijuma - rekao je portparol japanske vlade Jošihide Suga

Japan je sa jednog broda koji je prevozio tovar iz Severne Koreje zaplenio šipke legure aluminijuma koje mogu da se upotrebe za nuklearne centrifuge, saopštila je danas vlada u Tokiju.

Pet šipki pronađeno je na brodu koji je plovio pod zastavom Singapura kada je pristao u luku u Tokiju prošlog avgusta, a nakon šestomesečnih testova utvrđeno je da je reč o leguri aluminijuma, rekao je portparol japanske vlade Jošihide Suga.

- Legura aluminijuma je izuzetno jaka i može da se upotrebi u centrifugama, to su proizvodi koji se dovode u vezu sa nuklearnim razvojem - rekao je Suga novinarima, javila je agencija Frans pres.

Japan je pre tri godine usvojio specijalni zakon koji omogućava vlastima da izvrše inspekciju brodova povezanih sa Severnom Korejom za koje pretpostave da nose materijale koji mogu da se upotrebe u nuklearnom i raketnom programu.

Mediji navode da je brod sa koga su šipke zaplenjene plovio za Mjanmar i da je pre Tokija pristao u kineskoj luci Dalijan.

Severna Koreja do sada je izvela tri nuklearne probe - 2006, 2009. i prošlog meseca, a 2010. je obelodanila da razvija program obogaćivanja uranijuma pomoću centrifuga.

Sankcije Ujedinjenih nacija nalažu zemljama članicama da izvrše inspekciju svih tovara za koje posumnjaju da su povezani sa nuklearnim programom Severne Koreje.

(Telegraf.rs / Tanjug)