PATRIJARH IRINEJ: Ne vredi obnova crkava ako nas ne bude na Kosovu (FOTO)

- Moramo učiniti sve da Srbima pomognemo da opstanu i da budu temelj na kojem će se obnavljati srpsko Kosovo - rekao je poglavar SPC povodom devet godina od pogroma nad Srbima. U crkvi Svetog Nikole u Prištini, vladika raško-prizrenski Teodosije služio je pomen

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) partijarh Irinej rekao je danas da povratak Srba na Kosovo treba da bude jedna od prvih tačaka "razgovora koji se vode danas i sutra", i pozvao sve da budu ujedinjeni u pomaganju kosovskih Srba.

- Moramo učiniti sve da im pomognemo da opstanu i da budu temelj na kojem će se obnavljati srpsko Kosovo - rekao je partijarh na Akademiji povodom devet godina od pogroma nad Srbima na Kosovu.

Ne vredi nam, upozorio je on, obnavljanje crkava i manastira ako nas ne bude tamo.

Irinej je istakao da nikada nećemo moći da izgubimo pokrajinu dok je u našim srcima i mislima, nazivajući Kosovo "našim srcem i dušom".

Pomen stradalim u pogromu služen u crkvi u Prištini

Prema njegovim rečima, pogrom iz 2004. godine bio je veća rana od one "koja nam je naneta 99. godine, zato što je srpsko biće bilo ranjeno", a izvršen je zločin nad tim "ranjenikom koji nije mogao da se brani i koji je bio nemoćan".

(Telegraf.rs / Agencije)