USKORO: Nova lista profesionalnih oboljenja

- Godine 2011. u celoj Srbiji je registrovano 30 profesionalnih oboljenja, a godinu dana pre toga 29. To su nerealni brojevi u poređenju sa razvijenim zemljama - rekao je dr Petar Bulatović, rukovodilac projekta

Profesionalna oboljenja se u Srbiji sve manje utvrđuju i prijavljuju, a zvanični podaci o tome su potpuno nepouzdani, rekao je prof. dr Petar Bulat, rukovodilac projekta koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo sa namerom da uvede red u ovu oblast.

- Godine 2011. u celoj Srbiji registrovano je 30 profesionalnih oboljenja, a godinu dana pre toga 29. To su nerealni brojevi u poređenju sa razvijenim zemljama, gde se na milion zaposlenih prijavljuje 15 do 20 obolelih - rekao je dr Bulat za Tanjug.

Kao jedan primer očiglednog propusta on je naveo da u Srbiji nije prepoznat i prijavljen nijedan slučaj raka pluća kao posledica štetnih uticaja na radnom mestu. Na osnovu podataka iz svetske literature trebalo bi da očekujemo da se godišnje u zemlji otkrije oko 200 obolelih, pre svega zbog izloženosti azbestu.

(Telegraf.rs / Tanjug)