Rumunija podržala raketni plan SAD

Vašington je osigurao podršku Bukurešta i pre izjave američkog ministra odbrane Čaka Hagela, koji je govorio o postavljanju 14 presretača sistema raketne odbrane na pacifičkoj obali zbog nuklearnih aktivnosti Severne Koreje i Irana

Američki zvaničnici dobili su uveravanja od rumunskih vlasti da ostaje na snazi sporazum o postavljanju delova raketnog štita do 2015. godine na rumunskoj teritoriji.

Vašington je osigurao podršku Bukurešta i pre izjave američkog ministra odbrane Čaka Hagela, koji je govorio o postavljanju 14 presretača sistema raketne odbrane na pacifičkoj obali zbog nuklearnih aktivnosti Severne Koreje i Irana.

Rumunska ministarstva odbrane i spoljnih poslova saopštila su da presretači o kojima je govorio Hagel nikada nisu bili predmet sporazuma sa Rumunijom, gde će biti postavljeni drugi sistemi u vojnoj bazi Deveselu. Pre nekoliko dana rumunski ministar odbrane Mirčea Duša sastao se sa potpredsednikom Atlantskog saveta SAD Dejmonom Vilsonom i razgovarao o radovima na vazdušnoj bazi u Deveselu, koji se odvijaju prema planu.

Vilson je tada rekao da je Rumunija značajan saveznik u svim američkim projektima i da će projekat u Deveselu povezivati dve zemlje još dugo godina.

Američka ambasada u Rumuniji saopštila je da će delovi antiraketnog štita biti postavljeni u Rumuniji do 2015. godine u okviru druge faza tog projekta, dok će u Poljskoj biti postavljeni presretači do 2018. godine, u okviru treće faze antiraketnog programa.

Bivša vojna vazdušna baza u Deveselu, gde će biti razmešteni delovi američkog antiraketnog štita, nalazi se na jugu Rumunije.

(M. S. / Tanjug)