Srbin u Hrvatskoj oslobođen optužbi za ratni zločin iz 1991. godine

Milan Španović, nekadašnji pripadnik srpskih paravojnih formacija, bio je optužen da je u avgustu 1991. pucao po kućama Hrvata u selu Maja, upadao u kuće i dvorišta, i krao poljoprivredne mašine i kućne aparate

Bivši pripadnik srpskih paravojnih formacija Milan Španović je na sudu u Zagrebu nepravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin protiv hrvatskih civila nedaleko od Gline 1991. godine.

Reč je o trećem suđenju i presudi Španoviću, koji je bio na izricanju presude.

Prvi put je 1993. godine u odsustvu osuđen na 20 godina za ratni zločin, maltretiranje, mučenje i proterivanje civila i paljenje njihove imovine u selima Maje i Svračica u Glinskom polju.

Za njim je bila raspisana poternica na osnovu koje ga je 2009. godine Hrvatskoj izručila Velika Britanija, gde je uhapšen zbog krađe.

U ponovljenom postupku 2009. godine sud u Sisku ga je osudio na tri godine i pet meseci zatvora, a s obzirom da je kaznu odslužio u zatvorima u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, pušten je na slobodu. Vrhovni sud je zbog povreda krivičnog zakona ukinuo presudu sisačkog suda, pa je postupak protiv njega prebacio na zagrebački Županijski sud.

U međuvremenu je tužilažtvo ublažilo optužnicu protiv njega, pa ga tereti za napad na selo Maje kod Gline, odnosno da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija u avgustu 1991. pucao po kućama Hrvata u selu Maja, upadao u kuće i dvorišta, i krao poljoprivredne mašine i kućne aparate.

Na početku ponovljenog suđenja, krajem januara ove godine, Španović je negirao navode iz optužnice. Tužilaštvo je najavilo da će se žaliti na prvostepenu presudu zagrebačkog suda.

(M. S. / Beta)