Đaci u Srbiji napravili 47 miliona izostanaka sa časova!

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji napravili su više od 47 miliona opravdanih izostanaka, a gruba računica pokazuje da je svaki, ali baš svaki srednjoškolac bio "bolestan" više od dve sedmice

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji napravili su više od 47 miliona opravdanih izostanaka tokom prošle školske godine, a najnoviji rezultati inspekcijskog pregleda škola pokazuju da je svaki učenik u proseku opravdano izostao sa 57 časova.

U osnovnim školama đaci su u proseku bili opravdano odsutni sa 41 časa, dok je u srednjim školama situacija mnogo alarmantnija – gruba računica pokazuje da je svaki, ali baš svaki srednjoškolac bio "bolestan" više od dve sedmice.

Da su naši đaci "lošeg zdravlja" svedoče ne samo brojna lekarska opravdanja već i pismene potvrde njihovih roditelja, u kojima se odsustvovanje sa nastave najčešće obrazlaže "bolovima u glavi i stomaku".

Problem velikog broja izostanaka nije karakterističan samo za našu zemlju. U školama u Republici Srpskoj samo u prvom polugodištu učenici su napravili 2,3 miliona izostanaka, od čega više od 216.000 neopravdanih. Prema rečima profesora i direktora škola, đaci najčešće beže sa časova da bi izbegli ocenjivanje kada ne nauče ili zato što im je dosadno.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)