CRVENO-BELI NOBELOVAC: 38 godina od smrti Andrića, pisca i predsednika KK Crvena zvezda (FOTO)

Povodom 38 godina od Andrićeve smrti, u Galeriji RTS-a otvorena je izložba "Andrićeva lica", dok je u Javnoj biblioteci Manuel Alvar, u Madridu izložba "Ivo Andrić - pisac i diplomata"

Na današnji dan pre 38 godina na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu preminuo je jedini srpski nobelovac, književnik Ivo Andrić.

Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika, u tadašnjoj Austrougarskoj. U gimnazijskim danima bio je pobornik jugoslovenstva i pripadao naprednom nacionalnom pokretu "Mlada Bosna", zalažući se za oslobođenje južnoslovenskih naroda od austrougarske vlasti.

Prvu pesmu "U sumrak" objavio je 1911. godine u "Bosanskoj vili". Naredne godine započeo je studije na Mudroslovnom (Filozofskom) fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Školovanje je nastavio u Beču, a potom u Krakovu, gde ga je zatekao Prvi svetski rat.

Po izbijanju rata dolazi u Split, gde ga sredinom jula hapsi austrijska policija i odvodi u šibenski, a potom u mariborski zatvor, u kojem će kao politički zatvorenik ostati do marta 1915. godine. Za vreme boravka u mariborskom zatvoru, Andrić je intenzivno pisao pesme u prozi.

Po izlasku iz zatvora, Andriću je bio određen kućni pritvor u Ovčarevu i Zenici, u kojem je ostao sve do leta 1917. godine.

Jugoslovenski nobelovac imao je veoma uspešnu diplomatsku karijeru. Za činovnika u poslanstvu u Vatikanu bio je postavljen 1920. godine, a potom je radio kao diplomata u konzulatima Trstu i Gracu. U to vreme objavio je zbirku pesama u prozi "Nemiri", pripovetke "Ćorkan i Švabica", "Mustafa Madžar", "Ljubav u kasabi".

 

(K. V.)