Umro poslednji preživeli iz atentata na Hitlera

Fon Klajst je kao 22-godišnji poručnik nemačke armije 1944. dobrovoljno pristao da na jednom sastanku s Hitlerom u samoubilačkom napadu raznese sebe i nacističkog diktatora

Evald-Hajnrih fon Klajst, nekadašnji pripadnik nemačkog Vermahta i jedini preživeli učesnik zavere protiv Adolfa Hitlera 20. jula 1944, umro je u petak, u 90. godini u svojoj kući u Minhenu, izjavila je njegova žena Gundula fon Klajst.

Fon Klajst je kao 22-godišnji poručnik nemačke armije 1944. dobrovoljno pristao da na jednom sastanku s Hitlerom u samoubilačkom napadu raznese sebe i nacističkog diktatora.

Taj atentat nije uspeo, ali je Fon Klajst kasnije iste godine imao glavnu ulogu u najpoznatijem pokušaju ubistva Hitlera i bio je poslednji preživeli član grupe nemačkih oficira koji su pokušali da ubiju firera 20. jula 1944.

Fon Klajstov otac, Evald fon Klajst, bio je još od prvih dana protivnik Hitlera, čak i pre nego što je taj nacistički diktator došao na vlast i bio je mnogo puta hapšen nakon što je firer preuzeo kontrolu 1933.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Teme