JABUKE RAZDORA: Zašto su Rusi ljuti na Srbe?

Premijer Dmitrij Medvedev upozorio da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv, misleći i na 311 tona jabuka sa visokim nivoom pesticida, koje su najvećim delom uvezene iz Poljske i Srbije

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev na jednom savetovanju o ruskoj poljoprivredi izjavio je da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv, navodeći kao primer i Srbiju.

- Neke isporuke su jednostavno opasne po zdravlje zbog visoke količine pesticida i nitrata. Poslednji primer su bile jabuke iz Poljske i Srbije - rekao je Medvedev.

Prema navodima Uprave Roseljhoznadzora za Kalušku oblast, u februaru je otkriveno 311 tona jabuka sa visokim nivoom pesticida, od čega je najveći deo uvezen iz Poljske i Srbije.

Otud su preduzete organizacione mere kako se ne bi dozvolio uvoz opasnih proizvoda na teritoriju Rusije.

U Agenciji za kontrolu poljoprivrednih prozivoda naveli su da je 2009. godine potpisan memorandum o bezbednosti proizvoda koji se uvoze iz Srbije u Rusiju.

U okviru te saradnje, kako se navodi, te 2009. godine je tokom provere otkriveno devet pošiljki uvezenih jabuka, ukupne količine 145 tona, sa nedozvoljenom količinom pesticida.

(Telegraf.rs / Beta)