MARGETIĆ ŠTRAJKUJE GLAĐU: Kriminalci plaćaju novinare da ćute, ja neću! (VIDEO)

- Zahtevam da se donese Zakon o zaštiti prijavljivača korupcije, kao i da se pre ulaska u Evropsku uniju ispitaju poštovanja medijske slobode novinara i da se utvrdi ko to sastavlja "crne liste" novinara, kojima se zabranjuje rad samo na osnovu toga što pišu ono što drugi ne smeju - kaže poznati hrvatski novinar

Poznati hrvatski novinar Domagoj Margetić, koji je otkrio mnoge afere koje su potresle čitav region, započeo je juče u Zagrebu štrajk glađu, a u izjavi za Telegraf kaže da će u tome istrajati ako treba i do smrti!

Margetić kaže da je na ovaj potez bio prinuđen jer se njegove kolege i on, koji su otkrivali kriminal i korupciju u Hrvatskoj, nalaze na ulici i u veoma teškoj situaciji.

- Mi koji smo otkrivali kriminal, korupciju i ukazivali na sve prekršaje koje su nanosile štetu Hrvatskoj sada smo na "crnim listama" kao Jevreji u Drugom svetskom ratu - objašnjava on.

Margetić tvrdi da ga premijer Hrvatske Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović namerno ignorišu, jer žele da mu vide kraj.

- Svi oni znaju da kada nešto uzmem da radim, to privedem kraju, a budite ubeđeni da ću i sada to uraditi. Ne bojim se smrti, ako treba i umreću za slobodu medija i novinara - poručuje Margetić, i dodaje da zna da je svuda isti slučaj s borcima protiv kriminala, pa i u Srbiji.

Domagoj objašnjava da je cilj njegovog štrajka zahtev da se u Hrvatskoj donese Zakon o zaštiti prijavljivača korupcije, čime bi se zaštitili i novinari koji o tome pišu.

- Zahtevam da se donese Zakon o zaštiti prijavljivača korupcije, kao i da se pre ulaska u Evropsku uniju ispitaju poštovanja medijske slobode novinara i da se utvrdi ko to sastavlja "crne liste" novinara, kojima se zabranjuje rad samo na osnovu toga što pišu ono što drugi ne smeju - ističe Margetić.

- Bilo mi je ponuđeno deset miliona evra da ne pišem o toj aferi. Odbio sam i danas sam zbog toga završio na ulici. Umesto javnog priznanja zbog dela koje sam otkrio, ostao sam bez ikakvih prihoda - navodi Margetić, i dodaje da novinari u Srbiji i Hrvatskoj pristaju da ćute za novac i tu je glavni problem.

Podsetimo, Domagoj Margetić jedan je od onih koji je tvrdio da su bivši premijer i predsednik Hrvatske namerno sakrili “topničke dnevnike”, jer su znali da bi to osudilo Antu Gotovinu i Mladena Markača, kao i da je oslobađajuća presuda u Hagu za zločine nad srpskim civilima u “Oluji“ skandalozna i da po istoj presudi uskoro treba očekivati na slobodi Vojislava Šešelja i Ratka Mladića.

(D. Z.)