Amfilohije: Krivokapić napada SPC!

- Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić izneo je više neistina i grubo je dezinformisao poslanike Evropskog parlamenta - naveo je mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije u pismu visokim predstavnicima EU

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u pismu visokim predstavnicima Evropske unije napisao je da je lider Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice vladajuće koalicije, Ranko Krivokapić izneo više neistina i grubo je dezinformisao poslanike Evropskog parlamenta.

Mitropolit je komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu i predsedniku Odbora za međunarodne odnose EP Elmaru Broku napisao da SDP već godinama bez ikakvih argumenata, a iz ideoloških interesa, grubo narušava civilizacijske i pravne tekovine.

- Zloupotrebom vlasti Krivokapić preduzima protivpravne radnje uperene prema SPC, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori. To čini poslednjih nekoliko godina i preko Ministarstva unutrašnjih poslova, koristeći resornog ministra iz svoje partije, protivzakonito negira vekovno postojanje SPC, odnosno njenih jedinica u Crnoj Gori, napada njenu imovinu i progoni pravoslavno sveštenstvo iz Crne Gore uskraćivanjem prava boravka - naveo je Amfilohije u svom pismu koje je preneo podgorički dnevnik "Dan".

Mitropolit je naveo da nikada do sada nijedan državni organ, čak ni za vreme komunističkog režima nije tražio od mitropolije i niko do Krivokapića danas nije osporio pravni subjektivitet mitropolije i drugih pravoslavnih eparhija u Crnoj Gori.

On je istakao da Krivokapić Fileu iznosi "grube neistine", te da je još u Crnoj Gori na snazi Zakon o pravom položaju verskih zajednica, koji je usvojen 1977. godine. Mitropolit je ukazao i da tim zakonom nije predviđena "registracija", nego "evidencija" crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori.

Amfilohije je, kako se navodi, Filea obavestio da je mitropolija osnovana 1219. godine i da postoji do danas u neprekinutom kontinuitetu, i da ona nijednog trenutka nije osporila državnost Crne Gore.

Mitropolit je napisao i da je "opštepoznata činjenica da je mitropolijia crnogorsko-primorska utemeljila crnogorsku državnost, jer su se skoro 200 godina, do 1851. godine, crnogorski mitropoliti u teškom vremenu bili vladari Crne Gore".

(Telegraf.rs / Tanjug)