Seul odbacio odluku Pjongjanga o rušenju 60-godišnjeg primirja! (FOTO)

Otkazivanje sporazuma o primirju teoretski otvara vrata nastavku neprijateljstava između dve Koreje koje nikada nisu potpisale ugovor o miru i praktično su i dalje u ratu

Južna Koreja je poručila danas da odbija da prizna severnokorejsko jednostrano poništavanje 60 godina starog sporazuma o primirju i zatražila od Pjongjanga da se uzdrži od svoje ratoborne retorike.

Severna Koreja je saopštila prošle nedelje da će raskinuti ugovor o prekidu vatre i druge bilateralne sporazume sa Seulom ukoliko Južna Koreja i Sjedinjene Države počnu s planiranim zajedničkim vojnim vežbama.

Manevri "Konačno rešenje", koje Pjongjang doživljava kao pripreme za agresiju, počeli su u ponedeljak, dok se druge mnogo veće dvomesečne zajedničke vežbe već izvode na Jugu od 1. marta.

- Unilateralno raskidanje ili okončavanje sporazuma o primirju nije dopušteno po njegovim članovima niti prema međunarodnom pravu - rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova u Seulu Čo Joung Tai.

U potezu koji će verovatno dodatno isprovocirati bes Pjongjanga, Sjedinjene Države su sinoć uvele dodatne sankcije Pjongjangu koje se prvenstveno tiču zabrane bankama da obavljaju poslove sa Severnom Korejom i stavljanje na crnu listu četvorice visokih zvaničnika Severa.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilon je tom prilikom rekao da će SAD nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima na jačanju nacionalnih i međunarodnih sankcija kako bi sprečili realizaciju severnokorejskih nuklearnih i raketnih programa.

Ranije uvedene sankcije nisu uspele da ubede Pjongjang da odustane od nuklearog programa, ali međunarodna zajednica veruje da će nove mere preseći finansijske tokove i usporiti proces i barem sprečiti širenje nuklearnog naoružanja.

I dok je Donilon ocenio nedavne pretnje Pjongjanga kao "hiperbolične", on je naglasio da će Vašington iskoristiti "kompletan asortiman svojih mogućnosti" da zaštiti SAD i svoje saveznike kao što je Južna Koreja.

(Telegraf. rs / Tanjug)