Čavez: Hoće li ga pamtiti i po telefonima?

Preminuli predsednik venecuele Ugo Čavez lansirao je svojevremeno novi tip mobilnih telefona marke "Vergatario", koji se nije baš proslavio

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez, koji je umro pre tri dana, ostaće zapamćen kao socijalista koji je transformisao politiku te južnoameričke zemlje i po svojoj antiameričkoj retorici.

Međutim, njegov bizarni izlet u industriju mobilnih telefona ga verovatno neće uvrstiti u istorijske knjige, prenosi Blumberg.

Predsednik Čavez je 2009. godine održao konferenciju kako bi predstavio prvi mobilni telefon sklopljen u Venecueli pod nazivom "Vergatario". Ovaj uređaj ima kameru, FM radio i digitalni muzički plejer, a cena mu je bila 30 bolivara (oko 15 dolara u to vreme). Tokom predstavljanja, Čavez je koristio mobilni telefon kako bi pozvao svoju majku.

Telefon je nalik čokoladnoj štangli, sličan uređajima kakve je Nokija prodavala pre jedne decenije, i nije mogao predstavljati konkurenciju ajfonu, koji je izašao dve godine pre "Vergatarija".

Međutim, Venecuela se nada tome da će povećati korišćenje telefona u zemlji i u drugim delovima Latinske Amerike pomoću niže cene proizvoda.

"Vergatario", poput mnogih Čavezovih inicijativa, pokrenuo je brojne kontroverze od samog početka.

Pojedini smatraju da je samo ime proizvoda uvredljivo, jer podseća na španski sleng izraz za određeni deo muške anatomije, javio je tada "Gardijan".

(I. M. / Tanjug)