Ledeni dani: Devetoro ljudi nastradalo, 70.000 odsečeno od sveta

Policija pronašla smrznutog čoveka u centru Lebana. Danas je najhladnije na Crnom Vrhu i Zlatiboru, a najtoplije na Kopaoniku. U većini gradova izmereno je između minus 14 i minus 10 stepeni. Ledeni dani do kraja nedelje

Do sada je od hladnoće i nevremena u Srbiji nastradalo je devetoro ljudiNačelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da su 32 opštine u Srbiji proglasile vanrednu situaciju, a da je 69.700 ljudi u ovom momentu odsečeno od sveta. Slično vreme očekuje nas do kraja nedelje. Meteorolozi za sutra najavljuju nove koločine snega, u nekim delovima i do pola metra

- Imamo dva duševno obolela bolesnika, koja su izašla iz kuće i smrzla se, tri beskućknika i nekoliko starih osoba koje su pokušale da pređu neku distancu, misleći da će u tome uspeti, naveo je Marić. Inače, policija je prošle nedelje u centru Lebana pronašla smrznutog beskućnika starog 54 godine.

Vanrednu situaciju su juče proglasile opštine Kraljevo, Bečej, Koceljeva, Ćićevac i Varvarin.

Jutros u osam sati u većini mesta temperatura je bila između minus 14 (Zrenjanin i Sjenica) i minus 10. Na celoj teritoriji Srbije je oblačno i pada sneg. U Beogradu je trenutno minus 11.  Najviša temperatura trenutno je na Kopaoniku gde je izmereno minus pet stepeni. Visina snežnog pokrivača je 125 centimetara.

sredu se očekuje postepen prestanak padavina. Ipak, ledeni dani zadržaće se do 12. februara. Maksimalne dnevne temperature sutra bi trebalo da budu između -10 i -15 stepeni.

Crna Gora: Sever zemlje i dalje u snežnoj blokadi

Sever Crne Gore već dva dana je odvojen od ostatka države, drumski saobraćaj je paralisan zbog snega, a sa juga zemlje do severa se može jedino vozom.  Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović juče nije isključio mogućnost uvođenje vanrednog stanja u opštinama na severu, zbog velikog nevremena.

Policija je apelovala na građane da ne kreću na put od Podgorice do Bijelog Polja, preko Kolašina i Mojkovca, zbog prekida u saobraćaju usled vremenskih neprilika. Neprohodni su i putevi Podgorica-Kolašin, Kolašin-Mojkovac, Mojkovac-Ðurđevića Tara, Mojkovac-Bijelo Polje preko prevoja Krstac, Plužine-Šćepan Polje i Nikšić-Plužine.

Iz Podgorice su otkazane sve autobuske linije za sever Crne Gore, dok se normalno saobraća ka Nikšiću i primorskim gradovima. Aerodromi u Podgorici i Tivtu rade normalno, odnosno letovi se odvijaju po predviđenom redu.

U južnim i centralnim delovima ove države trenutno je bez padavina, dok na severu i dalje provejava sneg, koji je na Žabljaku već napadao skoro dva metra. Visina snežnog pokrivača preko metar je u Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu, Plavu, Rožajama, Šavniku i Plužinama. Ništa bolja situacija nije ni u Pljevljima i Beranama gde je sneg napadao skoro metar.

Na severu Crne Gore već danima je jako hladno, pa je tako jutros u Kolašinu izmerena temperatura minus 19, Žabljaku minus 16, a Pljevljima minus 13 stepeni.

(Telegraf.rs)