DODIK: 1. mart je simbol terora nad Srbima!

- Za srpski narod u RS i BiH ovaj datum je simbol majorizacije i početka terora nad pripadnicima našeg naroda i nelegitimnog referenduma o nezavisnosti - poručio je Dodik povodom "Dana nezavisnosti BiH"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da 1. mart ne može da bude obeležen kao "dan nezavisnosti BiH", jer BiH nema zakon o državnim praznicima, istakavši da taj datum simbolizuje početak terora nad srpskim narodom u RS i BiH.

- Za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH ovaj datum je simbol majorizacije i početka terora nad pripadnicima našeg naroda i nelegitimnog referenduma o nezavisnosti, na kojem srpski narod nije učestvovao - rekao je Dodik agenciji Srna.

On je istakao da je to bio uvod u krvavi građanski rat i ogromna stradanja ljudi svih nacionalnosti na prostorima bivše SFRJ.

- Neprihvatljivi su uporni pokušaji da se 1. mart nametne kao datum koji treba da obeležavaju svi u BiH. Takvi pokušaji samo govore o tome da bošnjačke političke i intelektualne elite nikada nisu odustale od prakse nametanja rešenja i namere da dominiraju nad drugim narodima i da BiH smatraju, pre svega, državom bošnjačkog naroda - ocenio je Dodik.

Predsednik RS rekao je da je takva politika suprotna važećem ustavnom i teritorijalnom uređenju BiH, savremenim demokratskim standardima i političkoj realnosti.

- Zbog toga nikada nećemo dozvoliti da ovaj crni istorijski datum bude obeležen u Republici Srpskoj - poručio je Dodik.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH, na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH taj dan se obeležava kao "Dan nezavisnosti", dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je doneta nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovestilo građanski rat u bivšoj zemlji.

(Telegraf.rs / Tanjug)