MANDATARKA: Željka Cvijanović na čelu Vlade RS

Ime mandatara predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštiće večeras, a najverovatnije je da se radi o dosadašnjoj ministarki za ekonomske odnose i regionalnu saradnju

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske biće dosadašnja ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.

Ime mandatara predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštiće, kako se očekuje, večeras. Narodna skupština RS prihvatila je ostavku vlade Aleksandra Džombića.

- Primio sam pismo kojim je Vlada RS podnela ostavku. Na osnovu tog pisma zakazao sam posebnu sednicu Narodne skupštine, jer Narodna skupština mora da konstatuje ostavku Vlade - rekao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Za ostavku su glasala 63 poslanika, dva su bila protiv i četiri su bila uzdržana. Zanimljivo je da je u raspravi o ostavci Vlade učestvovao samo jedan poslanik vladajućih stranaka u RS.

Vlada RS je prethodno, na posebnoj sednici, a na inicijativu predsednika RS Milorada Dodika, jednoglasno izglasala kolektivnu ostavku.

Dodik je potvrdio da će u novoj Vladi biti promenjeni ministri unutrašnjih poslova, zdravstva, prosvete i "još neki". Takođe je potvrđeno da koalicioni partneri vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija RS neće menjati svoje ministre u novoj entitetskoj vladi.

Ministri iz DNS-a su na čelu resora saobraćaja i veza i uprave i lokalne samouprave, dok su socijalisti na čelu ministarstva rada i boračko invalidske zaštite i ministarstva pravde.

Nova mandatarka Željka Cvijanović rođena je u Tesliću 1967. godine, a Filozofski fakultet je završila u Sarajevu. Postdiplomske studije u oblasti diplomatsko-konzularnog prava završila je na Pravnom fakultetu. Udata je i majka dvoje dece.

(M. S. / Tanjug)