JUŽNA KOREJA: Počeo bojkot japanske robe!

- Preduzeli smo ovu akciju da bi protestovali zbog smešnih tvrdnji Japana oko Dakdo ostrva - rekao je predstavnik malih trgovaca, govoreći o ostrvcima koje posle Drugog svetskog rata kontroliše Seul u Istočnom ili Japanskom moru, a Tokio ih smatra za svoja i naziva Takešima

Južnokorejsko udruženje vlasnika malih radnji pozvalo je milione svojih članova da bojkotuju japanske proizvode u znak protesta zbog nastavljanja japanskih svojatanja skupine malih ostrva koja su u centru višedecenijskog spora dve zemlje.

Alijansa malih lokalnih prodavaca pozvala je članstvo, uključujući vlasnike mini-marketa, restorana, pabova i drugih radnji, da prestanu da prodaju japansku robu uključujući cigarete, piće i pivo, rekao je predstavnik udruženja AFP-u.

- Preduzeli smo ovu akciju da bi protestovali zbog smešnih tvrdnji Japana oko Dakdo ostrva - rekao je predstavnik govoreći o ostrvcima koje posle Drugog svetskog rata kontroliše Seul u Istočnom ili Japanskom moru, a Tokio ih smatra za svoja i naziva Takešima.

Udruženje tvrdi da ima milione članova.

U Japanu je prošle nedelje održan godišnji skup promovisanja tvrdnji o suverenitetu nad ostrvima Takešima na kome je učestvovalo nekoliko stotina ljudi i predstavnici vlade.

(Telegraf.rs / Tanjug)