KRIVA JESENJA ŽETVA: Kukuruz uzrok zatrovanog mleka
Da bi se izbegla povećana koncentracija aflatoksina u mleku, nakon žetve je trebalo razdvojiti zdrav od zaraženog kukuruza, kažu u PKS, i dodaju da je mleko bezbedno za konzumiranje
Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Željko Brozović izjavio je da je greška koja je dovela do kontaminiranog mleka nastala još tokom jesenje žetve mešanjem zdravog i zaraženog kukuruza.
On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je tada trebalo razdvojiti zdrav od zaraženog kukuruza i odvojeno ih smestiti u silose.
Na pitanje ko je odgovoran da to kontroliše, Brozović je rekao da kontrolu sporovde "razne kontrolne kuće, koje su akreditovane i imaju laboratorije".
On je istakao da je mleko namirnica koja je "okidač" na listi namirnica životinjskog porekla u kojima se može ustanoviti aflatoksin, dok ostale namirnice "mogu biti potencijalni nosioci aflatoksina, ali u manjoj meri nego što je to mleko".
- Do 2011. godine imali smo dozovljeni nivo aflatoksina 0,5, a sada je to 0,05. Pokušavali smo da saznamo da li je u tom periodu bilo nekih slučajeva trovanja, kada je bio viši nivo, i nismo uspeli da saznamo. Sada se stvara zbunjenost među građanima, ali, verujte, mleko je ispravno - ocenio je Brozović.
Prema njegovim rečima, jedini način da se reši situacija oko kontaminiranog mleka jeste terenski rad, odnosno obilazak farmera, njihova edukacija i kontrola stočne hrane.
(I. M. / RTS)