Srbi sve češće idu u prodavnice zdrave hrane umesto u apoteke
Poslednjih godina sve je zastupljenije lečenje lekovitim biljkama, poput brusnice, koja leči "ženske probleme", ili aronije, koja poboljšava krvnu sliku i pomaže kod lečenja tumora
Uprkos razvijenoj farmaceutskoj industriji, ljudi u Srbiji se sve više vraćaju lečenju na alternativne načine, mahom lekovitim biljkama.
Bez obzira na to da li je u pitanju trend koji se poslednjih godina propagira ili su se ljudi zaista uverili u blagotvorno dejstvo biljaka, činjenica je da se prodavnice "zdrave hrane" sve više otvaraju, a da ljudi sve više u ishrani koriste biljke za koje do pre nekoliko godina nismo ni znali.
Brusnica i aronija postale su deo svakodnevne ishrane, semenke bundeve i suncokreta sve više ljudi meša sa pahuljicama, a ulje lana i susama koristi se za salate. Sve ove biljke delotvorne su i u lečenju kancerogenih bolesti, snižavanju krvnog pritiska, kao i uništavanju holesterola.
Umesto u apoteci, sve više ljudi svakodnevno traži lek i u podavnicama zdrave hrane.
- Traže se razna ulja: hladno ceđeno suncokretovo, hladno ceđeno bundevino, hladno ceđeno laneno, ulje od od koštica grožđa, onda od koštice kajsije, divljeg origana, koštice žalfije, crnog kima i crnog kumina. Najviše se i dalje prodaje hladno ceđeno suncokretovo, dok ljudi susamovo ulje najčešće koriste za salate - kaže Vlatka Vidan, prodavačica u zdravoj hrani "Biodolina".
- Pijem aroniju od kada idem na hemoterapije. Nije je lako ni kupovati, skuplja je od svih vitamina koje vam lekari preporuče, ali se mnogo bolje osećam od kad je koristim - kaže D. M., koju smo zatekli u jednoj od prodavnica zdrave hrane.
Takođe, još jedan od "izvora zdravlja" za koji u prodavnicama ove vrste kažu da je zamena za antibiotik jeste koštica šljive. Ona se kao i koštice kajsije jede kao grickalica, a ubija sve viruse i može biti jako dobra preventiva raznim bolestima.
(M. B.)