PIO: Jedanaest miliona za vojna dugovanja

Bivši vojnici tužili državu zbog nepravilnog obračuna penzija u periodu od 2004. do 2007.

Pripajanje vojnih penzionera civilnim donelo je Republičkom fondu PIO neplanirane rashode od čak deset miliona dinara dnevno.

Ovoliki iznosi se isplaćuju svim bivšim vojnicima koji su tužili državu zbog nepravilnog obračuna penzija u periodu od 2004. do 2007. Zato danas, sa svakim novim rešenjem u korist oštećenih vojnika, Fond PIO isplaćuje i razliku u penziji, kamatu i sudske troškove.

- Od početka ove godine sa računa PIO isplaćivalo se prosečno dnevno 40,5 rešenja, odnosno 10,9 miliona dinara. Prosečno, po jednom korisniku, to iznosi 269.000 dinara, a zbirno, samo u januaru ove godine, ukupno je isplaćeno 174,4 miliona dinara po osnovu 648 rešenja - objašnjava Ivan Mimić, finansijski direktor PIO.

U Fondu PIO podsećaju da je ovaj dug nastao još u periodu između 2004. i 2007. kada je, zbog manjka para u republičkoj kasi, država isplaćivala tanje čekove na adrese skoro 50.000 bivših činova.

U međuvremenu je 35.000 vojnih penzionera potražilo pravdu kod sudija, a 19.000 je dobilo odštetu. Još 16.000 čeka na presude koje se ispisuju gotovo svakodnevno.

- Država će u narednim danima preuzeti dug vojnog fonda prema penzionerima i obavezu da ga korisnicima isplati. Dugovanja će se isplaćivati u tri rate, sve do 2015. Svake godine biće vraćana po trećina duga - objašnjavaju u Fondu.

O zakonu kojim će se pretvarati dospele, a neizmirene obaveze vojnim penzionerima, međutim, neće se raspravljati ni na narednoj sednici parlamenta, iako bi ovim dokumentom trebalo da se prekinu svi sudski procesi penzionera protiv države. A zakon je i uslov da se pokriju nepredviđeni rashodi Fonda PIO.

(Telegraf.rs/Novosti)