Sud BiH: 79 godina zatvora za ubistva 200 Hrvata i Bošnjaka

Miloradu Škrbiću i Dušanu Jankoviću "odrezana" je kazna od po 21 godinu zatvora, dok je Željko Stojnić dobio 15 godina zbog zločina koji su 1992. počinili na obroncima Vlašića

Sud Bosne i Hercegovine danas je pravosnažno osudio četvoricu pripadnika ratnog sastava policije u Prijedoru na ukupno 79 godina zatvora zbog ubistva oko 200 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na Korićanskim stenama 1992. godine.

Najteža kazna izrečena je Zoranu Babiću, koji je osuđen na 22 godine zatvora, a istu presudu izreklo mu je i prvostepeno veće.

Miloradu Škrbiću i Dušanu Jankoviću "odrezana" je kazna od po 21 godinu zatvora, dok je Željko Stojnić "dobio" 15 godina. Kazna Jankoviću manja je za šest godina u odnosu na prvostepenu presudu, a Škrbiću je kazna umanjena za godinu dana, prenosi Hina.

Četvorica optuženih učestvovala su u zločinima počinjenim na Korićanskim stenama, na obroncima planine Vlašić. U avgustu 1992. godine na tom području pogubljeni su hrvatski i bošnjački civili koji su pre toga bili zarobljeni u logorima na području Prijedora, poput Keraterma.

Oko 1.200 logoraša ukrcano je u autobuse i kamione s obrazloženjem da idu na razmenu, ali je kolona vozila na putu za Travnik zaustavljena na Vlašiću, a oko 200 zarobljenika izvedeno i potom streljano uz ivicu provalije.

Tokom sudskog postupka utvrđeno je da su ubice, nakon što su streljali zarobljenike, njihova tela gurnuli u provaliju u koju su potom bacali ručne granate kako bi bili sigurni da niko nije preživeo.

Zločin je, ipak, preživelo 12 zarobljenika, a neki od njih su se pojavili kao svedoci na suđenju "prijedorskoj četvorki". Ranije su pred sudom BiH zbog učestvovanja u ovim zločinima osuđena trojica bivših pripadnika prijedorske policije na po 23 godine zatvora.

(I. M. / Tanjug)