VEROVALI ILI NE: Srbi i Crnogorci u srednjem veku davali svoje žene gostima kao dar!

U Studeničkom srezu, Čačanskom okrugu, Podravini bio je običaj da žena domaćina "opslužuje" gosta. Ako je gost bio božanski, verovalo se da žena mora da ga "seksualno iskoristi"

Običaji i kultura u našoj zemlji često su se menjali, pa je tako danas nezamislivo ono što je nekad bilo uobičajeno. Najbolja potvrda toga je običaj koji je važio u srednjem veku u pojedinim delovima Srbije i Crne Gore - da se gostu, pored uobičajenog gostoprimstva, ponudi i žena domaćina, koja bi ga "opsluživala" sve vreme njegove posete u kući!

- Po pravu gostoprimstva, koje je vredelo kod nekih naroda, domaćin je, pored ostale časti, ustupao gostu-namerniku i svoju ženu za vreme boravka u njegovoj kući. Taj običaj postojao je i kod našeg naroda, o čemu svedoči gornji propis, kao i drugi tragovi koji su očuvani u Kučima, Vasojevićima, Studeničkom srezu, odnosno Čačanskom okrugu, Podravini i još nekim delovima Balkana - piše u knjizi "Vasojevićki zakoni", koju je napisao dr Ilija M. Jelić, a koja je objavljena 1929. godine pod pokroviteljstvom tadašnje Srpske kraljevske akademije.

U njoj se još navodi da se ovaj običaj održao dugo i da je na njegovo nestajanje uticala Srpska pravoslavna crkva, koja je svojim učenjem vremenom iz srpskih domaćinstava iskorenjivala ovaj običaj.

- Nešto pod uticajem hrišćanske religije, nešto pod uticajem promena u pojmovima i shvatanju o moralu, porodičnom životu i društvenom vaspitanju, ovaj se običaj počeo postepeno izbacivati iz upotrebe, dokle najzad nije postao infaman, odnosno koji je škodio časti domaćina, a nakon toga je i zabranjen - piše u ovoj knjizi.

Danas je, naravno, sve drugačije, pa bi tako ovakav zahtev gosta verovatno izazvao ozbiljan incident, čiji bi epilog bio objavljen u  crnoj hronici, a jedino što bi bilo neizvesno jeste broj žrtava i pričinjena šteta nakon svega.

"Bračna" statistika pokazuje da je u periodu od 2002. do prošle godine u Srbiji broj sklopljenih brakova u blagom opadanju. Sklopljeno je pet brakova na 1.000 stanovnika, što je manje u odnosu na broj brakova od pre deset godine, kada je sklopljeno šest na isti broj stanovnika. Broj razvedenih brakova u Srbiji je nepromenjen u odnosu na 2002. godinu i iznosi jedan razvedeni brak na 1.000 stanovnika.

(Telegraf.rs.)