NEMAČKI BANKARI: Evro pada na 105!

Analitičari frankfurtske "Komercbank" tvrde da će do jačanja dinara do kraja 2013. doći pre svega zbog porasta stranih investicija, ali i mera Narodne banke Srbije

Analitičari frankfurtske "Komercbank" procenili su da će srpska valuta u 2013. jačati, pa će evro do kraja godine vredeti 105 dinara!

Prema analizi ove nemačke bankarske grupacije, do jačanja dinara doći će pre svega zbog porasta stranih investicija, ali i mera Narodne banke Srbije (NBS).  "Komercbank" u izveštaju o makroekonomskoj situaciji u našoj zemlji od 30 .januara navodi da će Srbija imati čak 3,5 milijardi evra stranih investicija.

Nemci, naime, smatraju da će se srpska ekonomija snažno oporaviti i zabeležiti rast BDP od tri do 3,4 odsto u ovoj godini.

- Ujedinjene Arapske Emirate i Kinu zanimaju investicije u poljoprivredu i infrastrukturu. Kompanija iz Abu Dabija obavezala se da uloži 200 miliona evra u poljoprivredne kombinate, a zanima ih i fabrika čipova, u čije bi otvaranje uložili četiri milijarde evra. Kina se interesuje za vodeni kanal Beograd-Solun, u koji bi trebalo uložiti 15 milijardi evra - navode u izveštaju nemački analitičari.

Nisu izostavili ni Rusiju, jer navode da ova zemlja planira da uloži 200 do 500 miliona evra u energetski sektor, i da se Vlada Srbije nada da će kompanija "Uralvagon zavod" preuzeti smederevsku železaru i početi proizvodnju čelika.

Prema proceni nemačke "Komercbank", jačanju kursa doprinosi i NBS.

- Centralna banka reaguje podizanjem referentne kamatne stope kad kurs slabi kako bi dinar učinila atraktivnijim. Tako privlači strane investitore da kupuju državne hartije - objašnjavaju u ovoj banci.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)