METEOROLOZI: Snežni talas do srede, predah samo u nedelju!

Najhladnije na Zlatiboru, u Beogradu saobraćajni kolaps. Temperature će preći nulu tek sredinom meseca

Sneg će u Srbiji nastaviti da pada najmanje narednih 24 sata, saznaje Telegraf.rs u Republičkom hidrometereološkom zavodu. Predah od snežnih padavina očekuje nas samo u nedelju, dok će već u ponedeljak i utorak Srbiju zahvatiti novi snežni talas. Sneg će konačno prestati da pada u sredu, pa će do kraja sledeće nedelje u Srbiji biti suvo, ali i dalje veoma hladno.

U celoj Srbiji su jutros zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo na Zlatiboru, gde je u šest sati izmereno minus 17 stepeni.U Sjenici je bilo minus 14, a na Paliću, u Negotinu, Kikindi, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji i Leskovcu minus 12 stepeni.

U Beogradu je jutros bilo minus 10 stepeni, a zbog snega koji pada saobraćaj se odvija otežano, stvarajući kolaps u celom gradu.

Najhladnije je do sada bilo na Crnom vrhu, Zlatiboru, u Valjevskom kraju, a u Sjenici, u kojoj je već skoro mesec dana vanredno stanje, temeperature padaju do gotovo -30.

Nadležni rade na tome da se u Sjenicu uputi dodatna mehanizacija iz okruga koji gravitiraju tom području, s obzirom da su svi resursi kojima u tom mestu raspolažu odavno upotrebljeni. Takođe se radi i na dopremanju nafte iz robnih rezervi u Sjenicu.

Prema podacima Auto-moto saveza, najkritičnije deonice pod ledom su u regionu Kruševca, Kraljeva, Kragujevca i Bajine Bašte.

Još uvek nije poznato da li će u Srbiji, ako se ovakvo stanje nastavi, biti proglašen stepen katastrofe. U centralnoj i istočnoj Evropi broj žrtava od posledica smrzavanja raste iz časa u čas. Niske temperature, nezabeležene poslednjih nekoliko decenija, odnele su do danas 140 života

PRINUDNI RASPUST NA JUGU SRBIJE

Skoro četiri hiljade đaka sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga juče nije bilo u školi zbog snažnog nevremena koje je zahvatilo taj deo Srbije. Do obustave nastave došlo je zbog neprohodnih puteva, prekida saobraćaja ali i zbog manjka energenata za grejanje.

Odlukom opštinskih vlasti u Aleksincu obustavljena je nastava u svim osnovnim i srednjim školama do 16. februara. Prazne su klupe su u osnovnim školama u pirotskim selima Petrovcu i Vojnegovcu, u Zvoncu, Maloj Plani, selu Hum, Donjoj Trnavi i selu Miljkovac.

U Nišu je zbog nedostatka lož ulja prekinuta nastava u Ugostiteljskoj, Trgovinskoj i Ekonomskoj školi. Zbog niskih temperatura časovi su skraćeni u Školi mode i lepote, Prehrambeno hemijskoj i Pravno poslovnoj školi.