KNEŽEVIĆ: U Srbiji nema otrovnog mleka iz Hrvatske

Ministar poljoprivrede uverava da na srpskom tržištu nema mleka "Dukat" i "Vindija", u kojima je, kako se sumnja, povećana koncentracija kancerogenog sastojka aflatoksina M1

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je večeras, povodom sumnje da je u nekim pakovanjima hrvatskog mleka "Dukat" i "Vindija" povećana koncentracija kancerogenog sastojka aflatoksina M1, izjavio da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske.

- Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina - rekao je Knežević za B92.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare "Dukat" iz BiH očekuju u utorak, i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitana na mikrotoksine. Oni dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže da bi bilo očekivano da inspekcije pojačaju nadzor nad mlekom koje iz regiona ulazi u Srbiju.

S obzirom na to da je pre nekoliko meseci potvrđeno prisustvo aflatoksina u kukuruzu u Srbiji, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović očekuje da nadležni testiraju sva mleka na domaćem tržištu.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će sa tržišta biti povučena pojedina pakovanja trajnog mleka "Dukat" i "Vindija" zbog sumnje na povećanu koncentraciju kancerogenog sastojka aflatoksina M1, objavljeno je na portalu Index.hr.

Nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza. Rezultati tih nalaza biće poznati sredinom februara.

Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikotoksini, koje proizvode mnoge vrste gljiva Aspergillus.

(Telegraf.rs / Tanjug)