BAN KI MUN: Apelujem na Severnu Koreju da ne izvodi nuklearnu probu!

- Ja se samo nadam i još jednom snažno apelujem na vlasti NDR Koreje da se pridržavaju svih rezolucija Saveta bezbednosti i učine više za blagostanje svojih građana - rekao je generalni sekretar

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je Severnu Koreju da ne izvodi još jednu nuklaernu probu i da uradi više za blagostanje svojih građana koji su suočeni sa "groznom" humanitarnom situacijom.

On je novinarima rekao da UN pokušavaju da pruže humanitarnu pomoć Severnoj Koreji, ali da je zbog krize oko moguće nuklearne probe i napetosti na Korejskom poluostrvu odgovor međunarodnih darodavaca slab.

Kao rezultat toga, rekao je Ban, on je morao da uzme sredstva iz fondova UN za hitne situacije kako bi se uputila humanitarna pomoć Severu.

- Ja se samo nadam i još jednom snažno apelujem na vlasti NDR Koreje da čuju apele i zahteve međunarodne zajednice da se pridržavaju svih rezolucija Saveta bezbednosti i učine više za blagostanje svojih građana - rekao je on.

Severna Koreja saopštila je prošlog meseca da će izvršiti nuklearnu probu u znak protesta zbog sankcija Saveta bezbednosti UN koje su pooštrene nakon lansiranja satelita, za koji su SAD i druge zemlje rekle da predstavlja prikrivenu probu zabranjene raketne tehnologije. Savet je naredio Severnoj Koreji da se uzdrži od nuklearne probe ili će biti suočena sa "značajnim akcijama".

Ban, koji je bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje, ponovo je zatražio od ključnih zemalja koje pokušavaju da Severnu Koreju odgovore od nuklearnog naoružanja da zatraže od Pjongjanga da se uzdrži od "provokativnih akcija kao što je nuklearna proba", preneo je AP.

Od 2003. Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja pokušavaju da dogovore sporazum o denuklearizaciji sa Pjongjangom u zamenu za značajniju ekonomsku pomoć i međunarodno priznanje. Međutim, Pjongjang je 2006. izveo prvu atomsku probu, nakon čega su mu UN uvele sankcije.

Sever je ponovo prekinuo razgovore sa pet zemalja u 2009. i kasnije te godine izvršio drugu nuklaernu probu, zbog čega su izrečene nove sankcije UN. Svi kasniji pokušaji da se razgovori o denuklearizaciji nastave su propali.

(M. R. / Tanjug / Foto: Tanjug; AP; Boris Grdanoski)