BEVANDA: Zatvorimo stranice koje su nas razdvajale

Predsedavajućeg Saveta ministara BiH dočekaće premijer Ivica Dačić, predviđeni su bilateralni razgovori i plenarni sastanak, a sastaće se i sa predsednikom srpskog parlamenta

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslav Bevanda je uoči sutrašnje posete Beogradu poručio da dve zemlje treba da zatvore stranice koje su ih razdvajale,  i dodao "da smo mi susedi i da je, kao i u običnom životu, sused najvažniji".

Bevandu će dočekati premijer Ivica Dačić, predviđeni su bilateralni razgovori i plenarni sastanak, a sastaće se sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Visoki zvaničnik BiH otkrio je agenciji Anadolija da će sa Dačićem napraviti ''inventar svih stvari koje su aktuelne'' i trasirati put buduće saradnje između izvršne vlasti, Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

- Prioritet će biti razgovori vezani za evropski put i operacionalizacija tog pitanja. Takođe, želimo da afirmišemo regionalni program u vezi sa zaključcima donatorske konferencije o regionalnom povratku. Cilj je ubrzati to - istakao je Bevanda.

O tome je, podsetio je, već razgovarao i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, kao i sa ministrom za ljudska prava i izbeglice BiH Damirom Ljubićem.

- Moramo sredstva koja su sakupljena učiniti operativnim i da jednostavno stavimo tačku na ono što je rak-rana svih nas u regionu, a to je zbrinjavanje povratničkih populacija - smatra Bevanda.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je dodao da će biti reči i o pravosuđu i ''svim ostalim temama vezanim za to''.

- Dakle, želimo da napravimo jednu inventuru i da vidimo kako dalje -  jasan je Bevanda.

On se slaže sa činjenicom da odnosi u regionu polagano "otopljavaju" nakon što je premijer Hrvatske Milanović posetio Beograd, a srpski premijer Sarajevo.

- Ja sam od prvog dana stupanja na dužnost uspostavio odnose s kolegama u regionu. Sa Milanovćem sam nekoliko puta imao radne susrete... Odmah po imenovanju Vlade Srbije sklopili smo kontakte. To je sasvim normalno, mi smo susedi. Kao i u običnom životu, sused je najvažniji. Iz ovoga vidim samo pozitivne stvari i saradnju na dobrobit svih nas koji živimo tu - naglasio je Bevanda.

Smatra da otopljavanjem odnosa u regionu i jačanjem saradnje među državama Zapadnog Balkana jača i država BiH i ukazuje na to da države jačaju i kroz ekonomiju.

- Pustimo mi politička prepucavanja. Zatvorimo stranice koje su nas razdvajale i gledajmo šta da učinimo u svojim mandatima, da jednostavno stvorimo pozitivnu atmosferu. Da ne zaziremo jedni od drugih, već da otvorene teme stavimo na sto. Suština je u tome da razgovaramo -  zaključio je Bevanda.

(I. M. / Tanjug)