ZAJEDNO NA KOSOVU: 150 studenata iz zemlje i sveta u Kosovskoj Mitrovici

Projekat je napravljen sa ciljem povećanja mobilnosti studenata, jer mladi sa Kosova nemaju mnogo prilike da putuju. Oko 150 studenata iz celog sveta pratilo je predavanja iz šest oblasti, a u slobodno vreme razmenjivalo ideje i obilazilo kulturnu baštinu

U Kosovskoj Mitrovici  završen je peti Zimski univerzitet, na kojem je učestvovalo 150 studenata iz zemlje i iz inostranstva. Program je okupio domaće i strane predavače, koji su studentima držali predavanja na temu evropskih migracija, urgentne medicine, savremenog evropskog filma, marketinga, psihologije i menadžmenta.

Na razmenu ove zime prijavilo se 1.500 mladih iz celog sveta, a u goste su došli studenti iz Turske, Gruzije, Rumunije, Holandije, Engleske, Brazila, Belorusije.

Studenti koji su došli iz raznih zemalja iz i van Evropske unije ističu važnost ovog programa, koji osim toga što nudi kvalitetna predavanja, pruža i mogućnost upoznavanja različitih kultura i naroda.

- Kada sam dolazio ovamo, prijatelji i porodica su bili uplašeni, jer su mislili da je ovde rat. Lično nisam znao šta da mislim, putujem dosta po svetu i nisam pristalica predrasuda. Kada odeš u neku zemlju, uvek je drugačije. Ovde sam 14 dana, veoma je interesantno i osećam se prijatno. Izabrao sam kurs "Marketing" , a u svojoj zemlji studiram Menadžment i biznis. Nakon predavanja organizujemo zabave i družimo se. Svake noći se nesto dešava. Obišli smo i gradove na Kosovu, Prizren, Prištinu, manastir Gračanicu – kaže Dimitri S. student iz Rumunije.

Njegov kolega Dejan K. sa Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici kaže da mu je veoma drago što se prijavio na kurs, jer je imao prilike da razmenjuje iskustva sa studentima iz drugih zemalja.

- Nemamo mnogo prilike da putujemo, tako da je Zimski mitrovački univerzitet jedina prilika da čujemo kako mladi studiraju u inostranstvu, razmenimo znanja i ostvarimo nova poznanstva – rekao je Dejan K.

Osnovni cilj organizatora je da bar na ovaj način ostvare mobilnost studenata, ali i da na jednom mestu okupe kvalitetne predavače.

- Kada već ne možemo da pošaljemo studente sa Kosova u svet, želeli smo da omogućimo da strani studenti dođu do njih. A ovo je prilika i da naši profesori na univerzitetu razmene iskustva sa kolegama i usvoje neke nove prakse. Jako smo zadovoljni odzivom i domaćih i stranih predavača, a svi oni svoja predavanja održavaju besplatno. Mladi izrađuju projekte na predavanjima koje pohađaju i svi kursevi se ocenjuju, a zavisno od fakulteta, sertifikati koje ovde dobiju mogu učestvovati u njihovom ukupnom uspehu. Ove godine smo uveli i kurs Urgentne medicine, za koji vlada veliko interesovanje, pre svega jer je neobično da na predavanjima ovog tipa, koja su pogodna za društvene nauke, bude i kurs na kojem studenti mogu da vežbaju praktične stvari – kaže Dragoljub Stašić, jedan od organizatora.

Od domaćih predavača, pored eminentnih stručnjaka u oblasti internet marketinga Dragana Varagića i Slavka Iića, studentima je o filmu govorio i poznati režiser Emir Kusturica.

"Mitrovački zimski univerzitet 2013"  je projekat koji organizuju i implemetiraju Studentski parlament, Unverzitet u Prištini i holandska NVO "Spark", koja je i donator.

(Lj. V. / Foto: Fejsbuk)