VULIN I TEODOSIJE: Nećemo dati Kosovo, obnovićemo porušeno

Prisustvujući Svetosavskoj svečanosti u Zvečanu, Aleksandar Vulin rekao je da današnja generacija Srba neće dati Kosovo i Metohiju, a episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je da će ono što je porušeno u pokrajni biti obnovljeno

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je u Zvečanu da današnja generacija Srba neće dati Kosovo i Metohiju, a episkop raško-prizrenski Teodosije da će ono što je porušeno u pokrajini biti obnovljeno.

Vulin je na Svetosavskoj svečanosti u Zvečanu istakao da je u istoriji srpskog naroda svaka generacija Srba jednom u svom trajanju dobila uvek isto, strašno i ozbiljno pitanje: "Hoćete li dati Kosovo i Metohiju?"

- Sramota bi bilo da budemo prva generacija koja će reći hoćemo. Nećemo - poručio je Vulin, čije su izlaganje u prepunoj sali Doma kulture u Zvečanu okupljeni nekoliko puta prekidali aplauzom.

Teodosije je u besedi istakao da na Kosovu i Metohiji neprijatelji skrnave naše crkve, grobove, ruše i spaljuju krstove, a sve sa ciljem da bi proterali Srbe sa ovih prostora i da ne bi bili ovde gde su vekovima postojali.

- Ono što zasigurno znam i što znaju Srbi koji su rešeni da ostanu na svojim ognjištima, jeste da ono što nam drugi poruše to ćemo uz božiju pomoć obnoviti i istrajati. Oni koji ruše neka se zapitaju kako će pred ovim narodom, svetom, Bogom i kako će oni graditi budućnost na takvim temeljima koji su mržnja i činjenje zla drugome - rekao je Teodosije.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović poručio je da su, dok čuvaju Kosovo i Metohiju i brane svetosavlje, Srbi iz Crne Gore sa njima i da će uvek biti.

Svetosavsku svečanosti u Zvečanu otvorene su intoniranjem državne i himne Svetom Savi, a prisustvovali su predsednici četiri opštine sa severa Kosova, gosti iz Crne Gore, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ustanova sa severa Kosova i drugi.

Svetosavsku besedu je držao istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a u programu su nastupali pesnici, dramski umetnici i drugi.

(M. B. / Tanjug)