UN proširio sankcije, Severna Koreja preti nuklearnim jačanjem!

Iako se u novoj rezoluciji, koju je podržalo svih 15 članica Saveta bezbednosti, ne uvode nove sankcije Pjongjangu, diplomate ističu da je podrška Pekinga osude značajan diplomatski udarac za Pjongjang

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak je jednoglasno osudio decembarsko lansiranje rakete dalekog dometa od strane Severne Koreje i proširio postojeće sankcije, što je izazvalo oštar odgovor Pjongjanga i najavu da će pojačati svoju vojnu i nuklearnu sposobnost.

Iako se u novoj rezoluciji, koju je podržalo svih 15 članica Saveta bezbednosti, ne uvode nove sankcije Pjongjangu, diplomate ističu da je podrška Pekinga osude značajan diplomatski udarac za Pjongjang.

U rezoluciji se kaže da savet "žali zbog kršenja" prethodnih rezolucija od strane Severne Koreje, koje ne dozvoljavaju Pjongjangu da izvodi nuklearne i probe balističkih raketa, kao ni da uvozi materijale i tehnologije za te programe.

Takođe, rečeno je da Savet "izražava rešenost da preduzme značajne akcije u slučaju dodatnih lansiranja ili nuklearnih proba od strane NDR Koreje". Ponovljen je i zahtev da Severna Koreja treba da odustane od programa za proizvodnju nuklearnog oružja i obustavi lansiranja.

Pjongjang je reagovao brzo rekavši da neće više razgovarati o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i da će pojačati svoju vojnu i nuklearnu sposobnost.

- Preduzećemo mere da povećamo i pojačamo našu odbrambenu vojnu moć, uključujući nuklearne snage za odvraćanje - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severa u saopštenju koje je prenela agencija KCNA.

Razgovori šest država, koji imaju za cilj da se obustavi nuklearni program Severne Koreje, započeti su 2003, ali su zamrznuti od 2008. U njima osim dve Koreje učestvovali su i predstavnici SAD, Rusije, Kine i Japana.

Južna Koreja je predhodnih nedelja saopštila da je Sever praktično spreman za treću atomsku probu i da satelitski snimci pokazuju aktivnosti na poligonu za nuklearne testove. Ipak, politički analitičari smatraju da je malo verovatno da će Pjongjang izvršiti probu u skoroj budućnosti.

Prema njihovom mišljenju, Severna Koreja će zauzeti postepenu strategiju u kojoj će njen prvi odgovor biti vojno agresivnija akcija kao što je još jedno lansiranje rakete.

Novom rezolucijom UN na postojeću crnu listu dodato je još šest ustanova u Severnoj Koreji, uključujući Svemirsku agenciju, Korejski komitet za svemirske tehnologije i njegovog šefa Paek Čang Ho. Tim firmama, bankama i pojedincima zamrznuti su računi u inostranstu, ako su ih imali, a Peaku i ostalim licima sa liste je zabranjeno i putovanje u inostranstvo.

Američka ambasadorka u UN Suzan Rajs pozdravila je rezoluciju, koja predstavlja kompromis postignut sa glavnim saveznikom Severa, Kinom, i ukazala da rezolucija predstavlja značajno kažnjavanje za flagrantno kršenje obaveza Pjongjanga po ranijim rezolucijama.

Druge diplomate su, međutim, rekle da bi nove mere uvedene jučerašnjom rezolucijom teško mogle da se nazovu sankcijama.

Kina je saopštila juče da Savet bezbednosti UN treba da usvoji obazrivu rezoluciju povodom severnokorejskog lansiranja rakete u decembru, dodavši da je to najbolji način da se izbegne dodatna eskalacija regionalne napetosti.

Peking, naime, smatra da bi nove sankcije dodatno ugrozile mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i izazvale nekontrolisane odgovore Pjongjanga, čime bi se situacija samo pogoršala.

Kina je glavni diplomatski saveznik Severne Koreje iako je dala saglasnost za uvođenje sankcija Pjongjangu nakon što je on izvršio probe atomskih bombi 2006. i 2009.

Lansiranje raketa u Severnoj Koreji smatra se delom tajnog programa za razvoj interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu da nose bojeve glave, ali Pjongjang tvrdi da je lansiranjem rakete u decembru u orbitu poslao meteorološki satelit.

(Telegraf.rs / Tanjug)