IZRAELSKI IZBORI: Netanjahu prvi u mrtvoj trci, možda ostane bez mandata

Svaki blok u Knesetu, desnica i levica, uključujući i centar, osvojio po 60 od ukupno 120 poslaničkih mesta. Likud je spao sa 42 na 31 mesto u skupštini, dok su najveća iznenađenja Ješ Atid, koji je uzeo 19, i krajnje desničarska stranka Bajt Hajehudi (Jevrejski Dom) sa 11

Nakon što su sinoć zatvorena glasačka mesta i prošle noći i jutros prebrojano 99,8 procenata glasova na izraelskim parlamentarnim izborima, pokazalo se da je svaki blok u Knesetu, desnica i levica, uključujući i centar, osvojio po 60 od ukupno 120 poslaničkih mesta.

Izraelski komentatori navode da će mandatar nove vlade biti izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je u oktobru pozvao na prevremene izbore, očekujući laku pobedu.

Najveće iznenađenje izbora je uspeh nove partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) bivšeg novinara Jaira Lapida, koja je zauzela drugo mesto.

Lapid je najavio da će on ući u vladu samo ako je posvećena ekonomskin promenama i ako bude ozbiljno nastojala da obnovi mirovne pregovore sa Palestincima. Za vreme Netanijahuovog drugog mandata, pregovori su bili u zastoju.

(Telegraf.rs / Tanjug)