Požarevac u šoku posle silovanja dečaka!!!

Učenik sedmog razreda požarevačke škole "Kralj Aleksandar Prvi" silovao je svog druga iz odeljenja, blago zaostalog u razvoju! "Ništa ne zataškavamo, ali pošto je reč o deci mlađoj od 14 godina, ne smemo da iznosimo detalje", kaže direktor škole. Policija završila ispitivanje i predala slučaj tužiocu

Učenik sedmog razreda osnovne škole “Kralj Aleksandar Prvi” u Požarevcu silovao je druga iz odeljenja, dečka blago zaostalog u razvoju!

- Svi smo šokirani povodom ovog slučaja - nastavnici, Centar za socijalni rad, kao i ceo Požarevac. Uvek otvoreno pričamo o svim problemima i ništa ne zataškavamo, pa nećemo ni ovo. Ali, pošto je reč o deci mlađoj od 14 godina, po zakonu ne smemo da iznosimo detalje o slučaju – rekao je direktor škole Goran Seger za Telegraf.rs.

Za silovanje se saznalo tek 26. januara, kada se napadnuti dečak požalio drugovima, a kasnije i roditeljima, iako se dogodilo 19. januara.

Nesvakidašnji incident, kojim su zatečeni i stanovnici Požarevca sa kojima smo razgovarali, direktoru škole je prijavio razredni starešina, a on je obavestio policiju i roditelje. Škola i školsko dvorište je pokriveno 24 časa kamerama i, prema rečima direktora, školski policajac do sada nije primetio nikakvo nasilničko ili ponašanje poput navedenog slučaja.

Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, dečaci se nisu sreli u školi u prethodna dva dana, a na ponašanje dečaka koji je optužen za obljubu do sada se niko nije žalio.

- Neki mediji su preneli da se incident dogodio u pomoćnim prostorijama škole, što nije tačno, jer nemamo takve prostorije – navodi Seger.

Škola ima oko 1.030 učenika i direktor navodi da zbog njih neće dozvoliti da se "pretvori u geto".

Nadležni državni organi počeli su da ispituju slučaj seksualnog zlostavljanja, pa će tako republički i opštinski prosvetni inspektori posetiti školu, a nalaz će biti poznat sutra. U policijskoj upravi u Požarevcu je rečeno da su završili ispitivanje i da je ovaj slučaj predat tužiocu.

Prema nezvaničnim podacima do kojih je stigla istraga, silovanje se dogodilo na velikom školskom odmoru, kada su dvojica dečaka predložila maloletnoj žrtvi da ode s njima van dvorišta, u obližnju stambenu zgradu “Betonjerka" da bi pušili cigarete.

- Kad su krenuli u pasaž zgrade, jedan dečak je odustao i otišao je u prodavnicu da kupi nešto za jelo. Drugi je, zajedno sa žrtvom, sišao u garažu zgrade i rekao mu da svuče pantalone kako bi mu pokazao šta je seks. Pretio mu je da ako to ne uradi, prijaviće ga majci da puši. Dečko se nećkao, ali posle šamara koji je dobio od druga skinuo je pantalone i drug ga je silovao. Napasnik se nije time zadovoljio, već ga je prisilio da ga i oralno zadovolji. Nakon toga vratili su se na čas kao da ništa nije bilo - ispričao je izvor lista Blic.

Silovani učenik je posle nekoliko dana sve ispričao drugu, koji je to preneo i ostaloj deci iz odeljenja. Nakon toga, priča se pročula po školi, pa je o tome obavešten i direktor škole, koji je sa ocem silovanog dečaka sve prijavio policiji.

 

Od direktora škole traže pismeni izveštaj

Kako je rekao načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić, direktoru škole naloženo je da u pismenom izveštaju obrazloži zašto taj slučaj nije odmah prijavio nadležnima u Ministarstvu prosvete i nauke, jer su inspektori o tome saznali iz medija.

Požarevačka policija je istog momenta po prijavljenom događaju 26. januara, po nalogu nadležnog tužilaštva, zajedno s Centrom za socijalni rad, direktorom osnovne škole “Kralj Aleksandar Prvi”, školskim psihologom i pedagogom, utvrdila činjenično stanje. Obavljeni su i razgovori sa učesnicima događaja, o čemu je obavešteno Više tužilaštvo u Požarevcu, koje je naložilo da se dostave svi spisi vezani za ovaj događaj.

Više detalja o ovom događaju nije bilo moguće dobiti u Višem javnom tužilaštvu jer je reč o maloletnicima. Samo nam je rečeno da deca koja imaju manje od 14 godina, po zakonu, krivično ne odgovaraju i da njihovi roditelji neće odgovarati zbog nebrige o deci jer su ih redovno slali u školu.

Direktor Požarevačke bolnice kaže da je silovani dečak prošlog petka bio na pregledu.

- On je istog dana otpušten jer kod njega nisu uočene fizičke povrede - rekao je dr Srećko Bosić, direktor bolnice u Požarevcu.

 

(Telegraf.rs/Foto: Vladimir Lukić)