STROGI ZAHTEVI EU: Njeguški pršut menja recept

Procenat soli je sa 9 odsto smanjen na oko šest, ali Evropa traži da to bude najviše 4 odsto. Prizvođači tvrde da su turisti oduševljeni ukusom, a da im slan pršut odlično ide uz vino

Crnogorski pršut jedan je od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta. Međutim, postoji opasnost da će zbog pregovora sa Evropskom unijom, recept morati da se menja.

Domaći proizvođaći smatraju da je procenat soli, zahvaljujući modernoj proizvodnji, kontrolisan, te da je sa 9 odsto smanjen na oko 6 odsto. Evropa, međutim, traži da procenat bude najviše 4 odsto što, kako navode crnogorski proizvođači, nije lako.

Osnivač cetinjske kompanije "Marteks" i proizvođač pršute Marko Martinović smatra da na miris i ukus njegoškog pršuta ni kada je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi.

- Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa. A što se tiče ukusa, turista je oduševljen pršutom - ocenio je Martinović za Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Udruženja njeguških specijaliteta i cetinjske kompanije "Niksen Trade" Dragan Čavor rekao je da domaći ljubitelji pršuta i oni iz okruženja ne moraju da strahuju da će manjak soli pokvariti ukus.

(Telegraf.rs / Izvor: B92, business.hr)