ZDRAV PLAN: Organsku hranu će do 2020. proizvoditi petina Srbije

Znate li koje su zdravstvene i ekološke prednosti organskih namirnica u ljudskoj ishrani? Verovali ili ne, ali organski uzgojena hrana može biti ne samo zdravija, već i ukusnija od one koja je puna pesticida, hormona i drugih štetnih sastojaka

Principi organske proizvodnje:

Osnovni principi na kojima se bazira razvoj organske poljoprivrede, a koji je postavila Međunarodna federacije pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM), na čijim se standardima zasniva i Zakon o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima Repubike Srbije, jesu:

Princip zdravlja – organska poljoprivreda treba da održi i poveća zdravlje zemljišta, biljaka, životinja, ljudi i planete u celosti

Princip ekologije – organska poljoprivreda treba da se zasniva na živim ekosistemima i ciklusima, da radi sa njima, da ih podržava i pomogne njihovom održanju

Princip pravednosti – organska poljoprivreda treba da se zasniva na poštenim odnosima prema opštem okruženju, prirodi i životu

Princip negovanja i staranja – organskom poljoprivredom treba upravljati na oprezan i odgovoran način da bi se očuvalo zdravlje i blagostanje sadašnjih i budućih generacija i ekosistema

Dodatno, geografski položaj Srbije na jugu Vojvodine i na Balkanu predstavlja okvir za međunarodnu podršku organskom razvoju. U ovom momentu plan razvoja organske proizvodnje predviđa da površine obuhvaćene ovim procesom 2020. godine obuhvate više od 20% teritorije Srbije. Ovo bi trebalo imati u vidu pri kreiranju plana ekonomskog razvoja zemlje.

(Promo)