AVGANISTAN: Amerika povlači celu vojsku naredne godine?

Strahuje se da bi odlaskom svih vojnika porasla opasnost od kolapsa Avganistana i povratka u haos 1990-ih godina koji je omogućio talibanima da preuzmu vlast i pružio utočište pripadnicima mreže Al Kaida Osame bin Ladena

Američka administracija prvi put je eksplicitno signalizirala da će možda povući sve svoje vojnike iz Avganistana posle decembra 2014. godine, što je opcija koja protivreči dosadašnjoj poziciji Pentagona da će više hiljada američkih vojnika biti potrebno radi jačanja avganistanskih snaga i borbe protiv Al Kaide.

- SAD nemaju obavezu da zadrže izvestan broj vojnika u Avganistanu - rekao je Ben Rods, zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

- Naš cilj je da obezbedimo da Avganistan ne bude sigurno utočište za Al Kaidu i osiguramo da avganistanska vlada ima bezbednosne snage koje su dovoljne da garantuju stabilnost avganistanske vlade - precizirao je on.

Sjedinjene Države sada imaju 66.000 vojnika u Avganistanu, dok ih je 2010. godine bilo sto hiljada. SAD i saveznici NATO su se u novembru 2010. godine dogovorili da će povući sve svoje borbene snage do kraja 2014. godine, ali još nisu odlučili o budućim misijama i broju vojnika.

Strahuje se da bi odlaskom svih vojnika porasla opasnost od kolapsa Avganistana i povratka u haos 1990-ih godina koji je omogućio talibanima da preuzmu vlast i pružio utočište pripadnicima mreže Al Kaida Osame bin Ladena.

Pretpostavlja se da je u Avganistanu preostalo nešto manje od sto boraca Al Kaide, iako ih znatno više ima duž granice sa Pakistanom.

Ministar odbrane Leon Paneta smatra da je prisustvo američkih snaga za borbu protiv terorizma potrebno u Avganistanu i posle 2014. godine, uz kontingent koji bi obučavao lokalne snage, što bi, po njegovom mišljenju, značilo oko 9.000 vojnika.

Poslednjih dana su američki zvaničnici nagovestili da razmatraju čitav niz opcija o američkom prisustvu - od 3.000 do 15.000, zavisno od misije, a sada je Rods najavio i "nultu opciju", odnosno mogućnost povlačenja svih američkih vojnika.

Kako navodi AP, njegova izjava može da se tumači u sklopu pregovaračke strategije administracije, budući da je za petak planiran sastanak predsednika SAD i Avganistana Baraka Obame i Hamida Karzaija o okvirma za trajno partnerstvo posle 2014. godine.

Tokom višednevne posete SAD Karzai će sutra razgovarati sa Panetom u Pentagonom, kao i sa državnom sekretarkom Hilari Klinton u Stejt departmentu.

(Telegraf.rs / Tanjug)