NESTAŠICA: Nema lekova za astmatičare!

Osim "aminofilina", u apotekama nema ni "lopiona", leka koji se koristi za kardiovaskularne bolesti, "trentala", leka za cirkulaciju, "baktrima", koji se koristi kod urinarnih infekcija

Leka "aminofilina", koji koriste astmatičari, a koji proizvodi zrenjaninska "Jugoremedija", trenutno nema u beogradskim apotekama.

- "Aminofilin" je u nekim situacijama neophodan, ali uz lekarsku pomoć može da se nađe zamena. U apoteke je stigaon "durofilin", koji je sličan njemu - naglasila je rukovodilac Centra za informacije o lekovima u Apotekarskoj ustanovi Beograd Milana Dučić.

Osim "aminofilina", u apotekama nema ni "lopiona", leka koji se koristi za kardiovaskularne bolesti, "trentala" leka za cirkulaciju, "baktrima" koji se koristi kod urinarnih infekcija. Dučićeva je dodala da se ne može govoriti o većoj nestašici lekova i da u apotekama uvek neki lek nedostaje, ali uglavnom postoji zamena za njih.

Ona je navela da su u apoteke nedavno stigli antibiotik "doksiciklin", zatim "glukormin", "glukofag", "tefor", koji su oralni antidijabetici i koji su doskora bili deficitarni.

U Ministarstvu zdravlja rečeno je da je problem sa nedostatkom "aminofilina" prevaziđen tako što je ovaj lek stavljen na "listu D" lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, tako da zdravstvene ustanove mogu da ga uvezu kao neregistrovani lek od drugih proizvođača.

Što se tiče "baktrima", u resornom ministarstvu navode da je izvršen prenos nosioca dozvole, pa osim "Galenike", dozvolu za stavljanje leka u promet sada ima i kompanija "Roš".

(M. S. / Tanjug)