Nj.K.V. Aleksandar Karađorđević: Srbi na Kosovu teško žive!

- Upravo zbog toga treba svi da se ujedinimo i gradimo stabilno i prosperitetno društvo, za dobrobit naše otadžbine, svojih porodica i svih građana Srbije, bez obzira na njihovo poreklo ili versko opredeljenje. Srećan vam Božić. Hristos se rodi! - napisao je u svojoj božićnoj poruci prestolonaslednik

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević uputio je građanima koji slave Božić i Novu godinu po julijanskom kalendaru božićnu poruku, u kojoj kaže da srpski narod na Kosovu teško živi, i pozvao sve Srbe da se ujedine i da zajedno grade prosperitetno društvo.

- Poštovani građani Srbije, 2012. godina bila je veoma teška godina za Srbiju iako je ispunila sve svoje međunarodne obaveze. Još nije zvanično zatraženo da Srbija prizna Kosovo, ali joj je naloženo da sa njim normalizuje dobrosusedske odnose. Naš narod koji tamo živi je izložen velikom pritisku - kaže u svojoj poruci prestolonaslednik Karađorđević.

- To se sve dešavalo u 2012. godini, koja je stogodišnjica Prvog balkanskog rata, kojim je moj pradeda kralj Petar Prvi ispunio kosovski zavet i posle pet vekova oslobodio Srpski Jerusalim. I tada, pre 100 godina, Srbija je tražila svoj put između velikih silam koje joj nisu uvek bile naklonjene, ali je imala svoje nacionalne ciljeve, svoju strategiju i svoje načine kako da ih ostvari. Neki kažu da istorija ne sme da bude teret na putu u budućnost, i ja se s tim slažem, ali istorija mora da nam bude nauk, iz nje moramo da učimo da ne bismo pravili iste greške - navodi se u poruci.

Ekonomija je takođe oblast u kojoj smo proživeli još jednu tešku godinu, i to ne samo mi već čitav svet. Ipak, potrebni su mnogo energičniji potezi, potrebno je da se sruše mnogobrojne birokratske barijere kako bi poslovna klima u Srbiji postala dobra za naše privrednike i poželjna za strane investitore - kaže on.

Prestolonaslednik nije zaboravio ni da pomene uspehe sportista i mladih matematičara, koji su, prema njegovim rečima, potvrda postojanja talenata u Srbiji.

- Izuzetno sam ponosan na to što je godina na izmaku donela više svetski značajnih rezultata. Naši mladi matematičari su ponovo pobeđivali na svetskim takmičanjima, kao i naši sportisti koji su doneli medalje sa Olimpijskih igara. Pobednici su tu, među nama. Svi ovi rezultati i dostignuća potvrđuju da je Srbija zemlja sa mnogo talenata i velikim potencijalima - navodi se u poruci.

- Upravo zbog toga treba svi da se ujedinimo i gradimo stabilno i prosperitetno društvo, za dobrobit naše otadžbine, svojih porodica i svih građana Srbije, bez obzira na njihovo poreklo ili versko opredeljenje. Srećan vam Božić. Hristos se rodi! - napisao je prestolonaslednik Aleksandar.

(D. Z. / Foto: Fejsbuk)