GENIJALNO: Aplikacija Kontrolor računa koliko nam para uzima država

Mreža za političku odgovornost lansirala je aplikaciju

Građani Srbije konačno mogu da saznaju koliko ih država "rebne" na svakom proizvodu! Mreža za političku odgovornost lansirala je aplikaciju "Kontrolor", pomoću koje svi oni koji imaju Android telefon mogu da provere koliko tačno država oporezuje svaku njihovu kupovinu.

Direktor marketinga Mreže za političku odgovornost Nikola Parun objašnjava za Telegraf.rs da su "Kontrolor" smislili motivisani stanjem u javnim finansijama.

- Odlučili smo da novom formom privolimo građane da prate kako se troši njihov novac. Ovom aplikacijom težimo ka tome da na novi način dođemo do onih 70 odsto građana koji su prisutni na društvenim mrežama, a koji verovatno ne razmišljaju o temama koje opterećuju njihov lični budžet - kaže Parun.

U okviru aplikacije "Kontrolor", potrebno je da se izabere kategorija u kojoj se nalazi proizvod koji je kupljen.

- Na primer, kupili ste benzin i želite da proverite koliko od toga uzima država na ime akciza i poreza. Napravili smo kategorije, pošto se različiti proizvodi različito oporezuju. Kada izaberete kategoriju u kojoj se nalazi proizvod, onda izaberete koliko vam je država uzela. Država najviše uzima na naftnim derivatima, cigaretama i alkoholu - zaključuje Parun.

(N. S.)