AMERIKANCI TVRDE: Severna Koreja spremna za nuklearnu probu!

Pjongjang rešen je da održava poligon za nuklearne probe u stanju pripravnosti, što im omogućava da izvedu detonaciju u roku od dve nedelje od donošenja takve odluke

Severna Koreja je sanirala velika oštećenja od kiša na svom poligonu za nuklearne probe i mogla bi izvesti detonaciju atomske bombe u roku od dve nedelje od kada se za to odluči, saopštili su analitičari na osnovu satelitskih snimaka.

Dok Savet bezbednosti UN razmatra moguće sankcije Severnoj Koreji zbog nedavnog lansiranja rakete dugog dometa, na Zapadu se uveliko spekuliše da bi Pjongjang mogao izvesti treću probu nuklearne bombe.

Satelitske fotografije od 13. decembra pokazuju da je Pjongjang rešen da održava stanje pripravnosti na poligonu za atomske probe u Pungje-riju, na severozapadu zemlje, saopštio je Institut za odnose SAD-Koreja na Univerzitetu Džons Hopkins.

Još jedna nuklearna proba izazvala bi mnogo jače reakcije, verovatno i od Kine, koja se, kao glavni saveznik Severne Koreje i jedini donator hrane i goriva, ranije odupirala pozivima na strože sankcije prema Pjongjangu.

(Telegraf.rs / Tanjug)