Ukinute presude Šarićevim saradnicima!

Iz Vrhovnog suda RS je obrazloženo da je prvostepena presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku RS, odnosno da presuda ne može biti zasnovana samo na snimcima telefonskih razgovora koji su izvedeni na suđenju

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presude kojima su Zoran Ćopić i Drago Nižol bili osuđeni za pranje novca narko-bosa Darka Šarića i naložio novo suđenje. Prvostepenim presudama Ćopić je bio osuđen na pet godina zatvora, a Nižol na četiri meseca zatvora.

Iz Vrhovnog suda RS je obrazloženo da je prvostepena presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku RS, odnosno da presuda protiv Ćopića i Nižola ne može biti zasnovana samo na snimcima telefonskih razgovora koji su izvedeni na suđenju.

Postupak je vraćen banjalučkom Okružnom sudu, gde će biti sprovedeno novo suđenje Ćopiću. Vrhovni sud RS je ujedno produžio pritvor Ćopiću, koji može trajati najduže godinu dana.

Prema navodima iz prvostepene presude, Zoran Ćopić je od 2008. pa do polovine 2010. godine oprao veću količinu novca stečenu prodajom droge narko-bosa Darka Šarića. Navedeno je da je to činio udruženo s više osoba, među kojima su bili Drago Nižol i Ljubo Mrđen, direktori banjalučkih preduzeća "Agrokop" i "Aviorent".

Ova preduzeća su u Ćopićevom vlasništvu. Mrđen je posle priznanja krivice ranije osuđen na šest meseci zatvora. U prvostepenoj presudi banjalučkog Okružnog suda navedeno je da je Ćopić dogovorio isplatu oko 4,1 milion evra prljavog novca, koji je iz 14 of šor kompanija u vlasništvu Šarića i njegovih saradnika isplaćivan na račune banjalučkog "Agrokopa".

Zatim je, da bi prikrio pravo poreklo novca, taj novac ulagao u legalne tokove kupujući preduzeća u privatizaciji. Prljav novac upotrebljen je i za pokretanje Fabrike šećera u Bijeljini.

Ćopiću je ranije blokirana imovina u vrednosti od 20 miliona maraka (oko deset miliona evra), među kojima su najznačajnije akcije Fabrike šećera u Bijeljini.

(M. R. / Beta / Foto: Tanjug)