Telekom 100 odsto državni, šta sada?

Piše: Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza invest grupe

Potpisivanjem ugovora vrednog 380 miliona evra, Telekom Srbija je otkupio 20 odsto sopstvenih akcija od strane grčkog OTE-a, te je vlasništvo ove telekomunikacione kompanije u potpunosti vraćeno pod okrilje države.

Ovom transakcijom savladana je jedna od poslednjih prepreka za podelu besplatnih akcija Telekoma građanima i bivšim i sadašnjim radnicima, nakon čega će uslediti njegovo listiranje na Beogradskoj berzi.

Kakve će promene doneti kotiranje Telekoma na berzanskom tržištu i da li građani mogu računati na kakvu veću korist od proste prodaje famoznog paketa besplatnih akcija?

Najpre, ova kompanija dobiće tržišnu vrednost, kategoriju koja nije previše omiljena među ovdašnjim kreatorima ekonomske politike, kao i sve drugo na šta ne mogu direktno uticati. Ipak, političari će se ovaj put verovatno seiriti nad berzanskom cenom akcija, koja bi mogla posvedočiti o njihovom poštenju i brizi za opšti interes iskazanim visokom cenom na prošlogodišnjem tenderu.

Konsolidovani rezultati Telekoma i poslednja vrednovanja ove kompanije:

I na kraju, visoke dividende telekomunikacionih kompanija usled snažne profitabilnosti ove delatnosti mogle bi privući građane da deo štednje plasiraju u akcije Telekoma i time, na ne mnogo rizičan način, oplode svoj kapital. Naravno, ako ih pre toga, uprava ove kompanije i ovdašnje izvršne, sudske i zakonodavne vlasti ubede da manjinski akcionari nisu izumiruće jedinke u Srbiji.