TOP 10 AFERA I HAPŠENJA U 2012: Padali tajkuni, ministri, kradljivci bicikala...

U burnoj godini koja je za nama policija i Tužilaštvo su imali pune ruke posla, a mnoga zvučna imena srpske privrede i politike morala su da pođu s inspektorima s lisicama na rukama. Hapšenje godine - privođenje Miroslava Miškovića

Policija je u 2012. imala pune ruke posla, ali korupcija, zloupotreba službenog položaja, mito i organizovani kriminal, razlozi su za neka od hapšenja koja su danima bila glavni naslovi svih srpskih medija.

Hapšenje koje je najglasnije odjeknulo i iznenadilo javnost je slučaj prvog čoveka Delta holdinga Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka. Njih dvojica su, kao i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i još sedam osoba, privedeni rano ujutru 12.12. kada im je najpre određeno zadržavanje od 48 sati. Istog dana pojavile su se i vesti o pretnjama Potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, za koje je on kazao da ih je Mišković, najverovatnije, izgovorio u besu. Dva dana kasnije, Specijalni sud je Miškovićima odredio pritvor do 30 dana.

Ministri, bivši i sadašnji, nisu u poslednjoj deceniji mogli da se zamisle sa lisicama na rukama, ali je Oliver Dulić prvi poukao nogu među članovima kabineta iz Nemanjine 11 protiv kojih je pokrenuta istraga. Simbolično ili ne, 6. oktobra policija mu je uručila zahtev za privođenje, ali se bivši ministar životne sredine, najpre pozvao na poslanički imunitet. Nakon toga, održao je konferenciju u Narodnoj skupštini, obećao da će biti dostupan nadležnim organima, te da se neće pozivati na poslanički imunitet koji mu je potom i ukinut. Nedugo zatim, 29. novembra, Dulić je podneo osrtavku u Parlamentu, i to na predlog novog šefa stranke Dragana Đilasa. Dulić se, u aferi "Kablovi", između ostalog, dovodi u vezu sa nezakonitim izdavanjem urbanističkih dozvola firmi "Nubainvest".

I na kraju naše liste Top 10 hapšenja u 2012. godini, "bonus" hapšenje koje nema veze sa političarima, privrednicima i zvučnim imenima, ali se našlo na svim naslovnim stranama. Lopov koji je bacio senku na Beograd ukravši bicikl Japancu koji je krenuo na put oko sveta, uhapšen je krajem juna, svega dva dana nakon krađe. Ministar policije Ivica Dačić pokazao je sposobnost srpskog MUP-a da munjevito reaguje, i 30. juna japanskom avanturisti vratio ukradeni bicikl uz koji mu je poklonio i lisice i srpsku šljivovicu.

(A.Popović)