MAKEDONSKI 5. OKTOBAR: Usvojen budžet, opozicija najavila građansku neposlušnost!

Makedonski premijer Nikola Gruevski vođi opozicije poručio je da će "baš kao Gadafi, doživeti kraj", dodajući da je vlada spremna da odbrani ustavni poredak od svih scenarija opozicije

Makedonski parlament usvojio je budžet za 2013. godinu, uprkos neredima u Sobranju i sukobima rivalskih političkih opcija na ulicama Skoplja. U sukobima je povređeno najmanje šest osoba, a opozicija poziva na građansku neposlušnost. Tokom glasanja, bilo je prisutno 68 od 120 poslanika, jer su prethodno iz sale izbačeni poslanici opozicije i novinari.

Predvodnik opozicije, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Branko Crvenkovski, ocenio je da je “Makedonija danas dobila svog Slobodana Miloševića”.

- Prebijani su novinari, poslanici i narod... Od sutra počinje građanska neposlušnost - rekao je Crvenkovski, posle čega su se pristalice socijaldemokrata razišle.

On je prethodno ceo događaj uporedio sa beogradskim 5. oktobrom.

- Danas vidimo kako Gruevski huška ljude jedne protiv drugih. To je radio i Milošević. Danas je njegov 5. oktobar - rekao je Crvenkovski.

Makedonski premijer Nikola Gruevski rekao da je vlada spremna da odbrani ustavni poredak od svih mogućih scenarija koje sprema opozicija.

- Branko će, baš kao Gadafi, doživeti kraj - rekao je Gruevski.

Stanje je eskaliralo jutros, kada su se ispred Sobranja okupile hiljade pristalica vlasti i opozicije – jedni protestujući zbog budžeta, a drugi jer opozicija ne dozvoljava njegovo donošenje. Kordon policiskih specijalaca sa psima uspeo je da razdvoji dve grupe demonstranata koje su se nakratko i sukobile. Dva tabora su preko glava policajaca razmenjivala flaše, kamenice, motke, čak i smeće.

U Sobranju su incidentima povređene tri poslanice SDSM-a. Jedna je u bolnici, dok je dvema ukazana pomoć u skupštinskoj ambulanti. Dvojica poslanika SDSM-a pokazala su novinarima odeću pocepanu tokom sukoba sa skupštinskim obezbeđenjem koje je sve poslanike opozicije udaljilo iz plenarne sale.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)