HRVATSKA Izbrojano pola miliona branitelja!

Svečanosti povodom objavljivanja registra prisustvovao je državni vrh Hrvatske, ali ne i penzionisani generali Gotovina i Markač, koji je zbog ove ideje i javno negodovao

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske objavilo je "Registar branitelja iz Domovinskog rata". Elektronski registar pušten je u rad u 13 sati i u njemu se nalaze imena preko pola miliona učesnika u ratu. Ovim povodom organizovana je velika svečanost, kojoj je prisustvovao ceo državni vrh, ali ne i hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Registar su predstavili ministar branitelja Predrag Matić, dok su svoje ratne biografije, uz njega, objavili i ministar obrane Ante Kotromanović, kao i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Elektronska evidencija koristi se jednostavnim unošenjem imena, prezimena i godine rođenja vojnika, nakon čega sistem izbaci podatke o vremenu provedenom u ratnim operacijama.

Na svečanom predstavljanju Registra branitelja okupilo se 200 zvanica, uglavnom pripadnika blaniteljskih udruženja. Među okupljenima su bili i predsednik Sabora Josip Leko kao i predsednik Ivo Josipović.

Uprkos nekim najavama u medijima, penzionisani generali Ante Gotovina i Mladen Markač nisu prisustvovali svečanosti, a Markač se čak svrstao među protivnike objavljivanja registra nedavnom izjavom kako on nije za njegovu objavu.

Ministar branitelja Predrag Matić kaže da je njegovo ministarstvo vodilo računa o sigurnosti hrvatskih građana.

- Kritikovali su nas da se igramo sigurnošću hrvatskih građana, ali su zaboravili da napomenu sa koliko je opreza Ministarstvo branitelja krenulo u objavu registra - rekao je Matić.

(M. S. / Izvor: Jutarnji.hr)