MOSKVA: Duma zabranjuje Amerikancima usvajanje ruske dece, policija hapsi protestante (FOTO)

Ruski poslanici bi trebalo da se danas, takođe, izjasne i o predlogu da se ruskim neprofitnim organizacijama onemogući da primaju finansijska sredstva iz SAD

Ruska policija pritvorila je 15 ljudi koji su protestovali zbog nacrta zakona kojim se predlaže da se zabrani američkim državljanima da usvajaju siročad iz Rusije, što je mera odmazde prema SAD. Naime, SAD su izglasale takozvani "zakon Magnicki" kojim se uvode sankcije ruskim funkcionerima navodno umešanim u smrt ruskog advokata 2009. godine.

Opozicioni aktivisti navode da su demonstranti uhapšeni ispred ruske Dume u trenutku dok su poslanici ulazili u zgradu parlamenta, gde treba da bude održano drugo čitanje nacrta zakona, pošto je u petak završeno prvo od ukupno tri čitanja.

Osim inicijative da se onemogući američkim državljanima da usvajaju siročad iz Rusije, ruski poslanici bi trebalo da se danas, takođe, izjasne i o predlogu da se ruskim neprofitnim organizacijama onemogući da primaju finansijska sredstva iz SAD, preneo je Rojters.

Oba predloga, koja su razbesnela civilne organizacije u toj zemlji, prošla su prvo čitanje u petak. Amandmanima na predlog zakona se državljanima SAD koji su prekršili ljudska prava Rusa u inostranstvu "zamrzava" imovina i zabranjuje ulazak u Rusiju.

Reč je o odmazdi Kremlja za američki zakon "Magnicki" kojim se nalaže da SAD uskrate vize i zamrznu sredstva ruskim funkcionerima optuženim za umešanost u smrt ruskog advokata Sergeja Magnickog 2009. koji se bavio slučajevima korupcije, a može da se primeni i na druge za koje Bela kuća smatra da krše ljudska prava.