SEVERNA KOREJA U SUZAMA: Narod obeležio godišnjicu smrti Kima Džong-ila! (FOTO)

Ceremoniju je direktno prenosila državna televizija, uz emotivne komentare korejske spikerke. "Naši ljudi i vojska sa suzama u očima čeznu za sunčanim osmehom našeg dragog oca. Mi žudimo za tobom i svim onim danima provedenim s tobom", rekla je ona

Severna Koreja danas je obeležila godišnjicu smrti svog vođe Kima Džong-ila. Njihovi raketni stručnjaci bili su na počasnom mestu prilikom komemoracije kojom je rukovodio njegov sin i naslednik dinastije Kim Džong-un.

Kim Džong-il je umro od posledica srčanog udara 17. decembra prošle godine, a njegova smrt svetu je objavljena dva dana kasnije.

Na stotine hiljada ljudi, civila i vojnika stajalo je mirno u nizovima redova tokom tri minuta tišine ispred Kumsusan palate i mauzoleja u kome su smeštena tela Kim Džong-ila i njegovog oca i osnivača severne Koreje Kim Il-sunga.

Po oštrom mrazu masa je slušala govor vođe Kim Džong-una o vrlinama njegovog oca. Iza njega na zidu mauzoleja visila su dva gigantska portreta njegovog oca i dede i državna zastava na pola koplja, preneo je AFP.

Ceremoniju je direktno prenosila državna televizija, uz emotivne komentare korejske spikerke.