ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Od Nove godine na recept i u privatnim apotekama

Ministarka zdravlja naglasila da će privatne apoteke prethodno morati da ispune odgovarajuće uslove, koji su identični uslovima u državnim apotekama

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će će građani od 1. januara iduće godine moći da koriste recepte u privatnim apotekama, na isti način kao i u državnim.

Đjukić Dejanović je novinarima u Skupštini rekla da će privatne apoteke prethodno morati da ispune odgovarajuće uslove, koji su identični uslovima u državnim apotekama.

Prema njenim rečima, izjednačavanje privatnog i državnog sektora u zdravstvenom sistemu počeće najpre u apotekarskim ustanovama.

- Sve promene koje se naglo događaju mogu uzdrmati zdravstveni sistem, koji je ionako krhak, a krenućemo od apotekarskih ustanova - ukazala je ministarka.

Đukić Dejanović je takođe najavila da će biti uveden takozvani "obnovljiv recept", za pacijente koji se kotrolišu na tri-četiri meseca, kako ne bi morali da odlaze kod lekara opšte prakse da im se prepiše lek.

- Specijalistički dokument, dodala je, biće osnova za pacijenta, ali za to je potrebno doneti niz podzakonskih akata. Planiramo da se od 2013. godine bavimo tim pitanjima -  rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je takođe navela i da će usvajanjem seta zakona iz oblasti zdravstva, o kojima se u parlamentu vodi debata, biti popravljena finansijska disciplina u toj oblasti, jer se skraćuju rokovi za isplatu dugovanja, što je preduslov za bolje funkcionisanje zdravstva.

(I. M. / Tanjug)