HAŠKE KAZNE ZA SREBRENICU: 217 godina zatvora i 3 doživotne!

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir dobio doživotnu kaznu. Nepravosnažno su na doživotnu robiju osuđeni i komandanti u Vojsci RS Vujadin Popović i Ljubiša Beara

Haški tribunal je, za zločine u Srebrenici 1995. godine, do sada osumnjičene osudio na ukupno 217 godina zatvora, dok je general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir dobio doživotnu kaznu.

Bivši zapovednik Drinskog korpusa general Radislav Krstić osuđen je na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida. Za pomaganje osuđeni su i komandant Bratunačke brigade Vidoje Blagojević na 15 godina i načelnik inženjerije Zvorničke brigade Dragan Jokić na devet godina.

Za učestvovanje u srebreničkim ubistvima pomoćnik za bezbednost Bratunačke brigade Momir Nikolić osuđen je na 20 godina zatvora, a pripadnik VRS Dražen Erdemović kao neposredni izvršilac zločina osuđen je na pet godina zatvora.

Nepravosnažno su za genocid u Srebrenici na kaznu doživotnog zatvora osuđeni i komandanti u Vojsci RS Vujadin Popović i Ljubiša Beara i u toku je žalbeni postupak.

Načelnik za bezbednost u Zvorničkoj brigadi Drago Nikolić osuđen je za pomaganje genocida na 35 godina zatvora, zamenik komandanta specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Ljubomir Borovčanin za pomaganje i podržavanje osuđen je na 17 godina zatvora.

Komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević za pomaganje i podržavanje ubistava i progona osuđen je na 13 godina zatvora, a Mladićev pomoćnik komandanta za moral Milan Gvero za progon na pet godina zatvora.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osuđen je na 27 godina zatvora, između ostalog i zbog pomaganja i podržavanja zločina protiv bošnjačkog stanovništva u Srebrenici.

Ti postupci su, kako se navodi, u žalbenoj fazi.

(Telegraf.rs / Tanjug)